Te placki bez miksera robię z sezonowego warzywa i jabłka. Prosty przepis

Placki z dyni i jabłka Te pyszne, zdrowe i pożywne placki bez miksera to hit jesieni. Zrobisz je w szybki i prosty sposób z kilku sezonowych składników. Bez miksera i dużego bałaganu w kuchni.

Najpopularniejsze placki serwowane na śniadanie lub deser to naleśniki bądź pankejki. W moim domu, w sezonie jesiennym prym wiodą jednak inne smakołyki. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy wziąć jabłka i połączyć je z popularnym wrześniowym warzywem – dynią. Ten „duet” nie tylko świetnie smakuje, ale też nie obciąża zbyt mocno domowego budżetu. Można go nabyć w atrakcyjnej cenie. zwłaszcza gdy trafimy na promocje. A o nie teraz nietrudno.

Jaka dynia jest najlepsza na placki?

Najlepszy wybór to deserowa odmiana dyni, czyli Muscat. Jej znakiem rozpoznawczym jest żebrowana, lekko spłaszczona forma. Dojrzałe warzywa mają zieloną lub pomarańczowo-zieloną skórkę i miąższ o intensywnej pomarańczowej barwie. W smaku przypomina połączenie marchewki, mango i papai. Śmiało możesz jednak sięgnąć również po inne odmiany, częściej dostępne w sklepach spożywczych czy supermarketach, na przykład Hokkaido.

Jak zrobić placki bez miksera z dyni i jabłka?

Przyszykowanie tych placków nie wymaga wiele czasu i wysiłku. Najbardziej pracochłonnym etapem przygotowań jest tarcie dyni i jabłek. Potem trzeba już tylko dodać do nich pozostałe składniki, między innymi jajka i wszystko dokładnie razem wymieszać. Na koniec wystarczy usmażyć porcje powstałej masy na patelni.

Przepis: Placki z dyni i jabłka

To świetna propozycja na śniadanie lub deser.

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania45 min.Liczba porcji15

Składniki

  • 700 g dyni
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówDynię i jabłka obierz ze skórki. Wydrąż je z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki przełóż do miski.
  2. Robienie masy na plackiDo startych składników wybij jajka. Dodaj też jogurt. Całość wymieszaj. Do miski przesiej sypkie składniki. Ponownie wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto odstaw na 10-15 minut, by odpoczęło.
  3. Smażenie plackówRozgrzej patelnię. Wykładaj na nią porcje masy i smaż na złoty kolor z każdej strony. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Rada: Do zrobienia placków najlepiej wykorzystać soczyste, słodkie jabłka o lekko kwaskowym smaku, na przykład odmianę Ligol. Jeśli nie masz jej pod ręką, sięgnij po inne warianty. Też świetnie się sprawdzą.

Wskazówka: Mąkę gryczaną możesz zamienić na „zwykły” pszenny wariant. Nie wyrzucaj pestek z dyni. Uprażone świetnie sprawdzą się jako składnik zup czy sałatek.

Z czym podać placki z dyni i jabłka?

Placki z dyni i jabłka doskonale komponują się z dżemem, konfiturą lub masłem orzechowym. Możesz też śmiało polać je syropem klonowym albo posypać cukrem pudrem. Wybór dodatków zależy tak naprawdę od twoich preferencji smakowych. Jeśli szukasz bardziej dietetycznych opcji, sięgnij po jogurt naturalny lub sezonowe owoce (banany, borówki amerykańskie, gruszki itp.). Uważaj jednak, by nie przesadzić. Zdrowe produkty, jedzone w nadmiarze, również sprzyjają przybieraniu na wadze.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *