Pracownicy State Standard odkryli na półkach sklepu detalicznego w Chausy produkty spożywcze niskiej jakości.
Jak pisze korespondent portalu Belnovosti, podczas kontroli w orzechach makadamia odkryto substancje niebezpieczne.
Orzechy makadamia zostały wycofane ze sprzedaży w Republice Białorusi, informuje służba prasowa Mohylewskiego Obwodowego Inspektoratu Norm Państwowych.

Prażone orzechy makadamia w skorupkach, o smaku mleka i słodzonym smaku, trafiły do sprzedaży w przedsiębiorstwie unitarnym w Chausy.
Według przedstawionych dokumentów producentem jest chińska firma Yunnan Muyuan Food Co., LTD.
Badanie wykazało, że produkt spożywczy zawierał niedopuszczalne dodatki do żywności.
Wykryto: substancje słodzące: kwas cyklaminowy oraz cyklaminiany sodu i wapnia (E952). Wykryto również acesulfam potasu (E950) i erytrytol (E968).
Ten produkt nie spełnia wymogów bezpieczeństwa określonych w TR CU 021/2011, TR CU 029/2012.
Pracownicy agencji wydali polecenia sprzedawcom detalicznym i dostawcom, aby usunęli z obrotu wszelkie pozostałe niebezpieczne produkty.
Przeczytaj także
- Dlaczego zupę należy jeść wyłącznie w porze obiadowej i jakie choroby może wywołać wieczorne spożycie płynnego pokarmu?
- Dlaczego jabłko zjedzone wieczorem jest dla ciebie niezdrowe, ale dobre rano: Jak pora posiłków zmienia ich właściwości