Na Białorusi sprzedawano orzechy makadamia zawierające substancje niebezpieczne: co znaleziono?

Pracownicy State Standard odkryli na półkach sklepu detalicznego w Chausy produkty spożywcze niskiej jakości.

Jak pisze korespondent portalu Belnovosti, podczas kontroli w orzechach makadamia odkryto substancje niebezpieczne.

Orzechy makadamia zostały wycofane ze sprzedaży w Republice Białorusi, informuje służba prasowa Mohylewskiego Obwodowego Inspektoratu Norm Państwowych.

Орехи
Zdjęcie: Pixabay

Prażone orzechy makadamia w skorupkach, o smaku mleka i słodzonym smaku, trafiły do sprzedaży w przedsiębiorstwie unitarnym w Chausy.

Według przedstawionych dokumentów producentem jest chińska firma Yunnan Muyuan Food Co., LTD.

Badanie wykazało, że produkt spożywczy zawierał niedopuszczalne dodatki do żywności.

Wykryto: substancje słodzące: kwas cyklaminowy oraz cyklaminiany sodu i wapnia (E952). Wykryto również acesulfam potasu (E950) i erytrytol (E968).

Ten produkt nie spełnia wymogów bezpieczeństwa określonych w TR CU 021/2011, TR CU 029/2012.

Pracownicy agencji wydali polecenia sprzedawcom detalicznym i dostawcom, aby usunęli z obrotu wszelkie pozostałe niebezpieczne produkty.

Przeczytaj także

  • Dlaczego zupę należy jeść wyłącznie w porze obiadowej i jakie choroby może wywołać wieczorne spożycie płynnego pokarmu?
  • Dlaczego jabłko zjedzone wieczorem jest dla ciebie niezdrowe, ale dobre rano: Jak pora posiłków zmienia ich właściwości
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *