Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni, jak domowa zupa, na przykład ogórkowa. Jest pyszna, ale też niezwykle pożywna. Jej wyjątkowy smak to dla wielu osób wspomnienia dzieciństwa. Próbowałam wielu zup ogórkowych, ale żadna nie dorównuje tej, którą gotuje moja mama. Jej sekretny przepis sprawia, że jest po prostu niepowtarzalna. Patent na pyszną ogórkową jest bardzo prosty – wystarczy dodać składnik, który każdy ma w swojej lodówce.
Patent na nieziemsko smaczną ogórkową
Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej popularnych polskich zup, szczególnie ceniona za swój wyjątkowy, lekko kwaśny smak. Przygotowuje się ją na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego, z dodatkiem startych na tarce ogórków kiszonych oraz ziemniaków. Często wzbogacana jest też innymi warzywami, takimi jak marchewka czy pietruszka. Niezwykle ważny jest jeszcze jeden składnik – chodzi o dodanie masła do zupy ogórkowej. Wystarczy, że do wywaru dodacie około czterech łyżek masła klarowanego (ten produkt możecie zastąpić też olejem). Masło nadaje zupie ogórkowej głębi i sprawia, że jest bardziej wyrazista. Tłuszcz zawarty w maśle pomaga też uwolnić aromaty z warzyw.
Jak zrobić pyszną zupę ogórkową?
Podstawą pysznej zupy ogórkowej jest domowy bulion, a więc warto go przyrządzić na dobrym mięsie – najlepiej sprawdzi się drobiowe lub wieprzowe. Niezwykle ważne są też odpowiednie przyprawy – ziele angielskie czy liść laurowy to klasyki, ale warto też dodać szczyptę majeranku i lubczyk, co wspaniale „podkręci” smak zupy. Pamiętajcie też, by sól dodawać dopiero pod koniec gotowania – jeśli ogórki będą bardzo słone, może okazać się, że ta przyprawa w ogóle nie będzie potrzebna lub tylko w małej ilości. Jeśli macie ochotę na odrobinę kuchennych eksperymentów – przygotujcie zupę krem z kiszonych ogórków, będzie to ciekawym urozmaiceniem waszego menu.