Chleb jest podstawowym składnikiem diety. Polacy kupują go niemal codziennie. Niestety często wybierają najmniej zdrowe opcje, narażając się na ryzyko otyłości, cukrzycy i innych dolegliwości zdrowotnych. Eksperci zalecają unikanie tego produktu za wszelką cenę.
Chleb odgrywa znaczącą rolę w polskich tradycjach kulinarnych. Jest niezbędnym dodatkiem do kanapek, zup i sosów. Wielu Polaków lubi pieczywo tostowe. Jest ekonomiczne, łatwo dostępne i wygodne (nie wymaga krojenia). Ma jednak swoje wady. Przyczynia się do przybierania na wadze i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia licznych problemów zdrowotnych, które mogą zagrażać dobremu samopoczuciu.
Najgorszy rodzaj chleba jaki możesz kupić
Z punktu widzenia odżywiania, najbardziej szkodliwą opcją jest chleb tostowy z pszenicy . Odmiany dostępne w sklepach zazwyczaj posiadają minimalne korzyści odżywcze. Są niemal pozbawione błonnika, ale bogate w tłuszcze (w tym tłuszcze nasycone) i cukry, a także emulgatory, regulatory kwasowości i konserwanty. Ta kombinacja sprawia, że jest to jeden z najbardziej szkodliwych i kalorycznych wyborów żywieniowych. Pojedyncza kromka chleba tostowego ważąca 30 gramów może dostarczyć do 90 kcal. Dodanie masła, wędlin i sera zamienia go w prawdziwą „bombę kaloryczną”.
Może się wydawać, że spożycie jednej porcji tostowego chleba nie będzie miało na nas znaczącego wpływu. To prawda. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju chleb często nie wywołuje uczucia sytości (z powodu niskiej zawartości błonnika pokarmowego). W rezultacie jeden kromka zazwyczaj nie wystarcza, aby zaspokoić głód. Potrzeba znacznie więcej, co wiąże się z różnymi zagrożeniami. Nadmierne spożycie tostowego chleba pszennego może prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych, takich jak insulinooporność, cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie lub otyłość .
Eksperci przestrzegają również przed częstym spożywaniem tostów. Ten rodzaj pieczywa ma wysokie stężenie akrylamidu . Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała tę substancję jako substancję rakotwórczą, co oznacza, że może ona ułatwiać rozwój raka. Ponadto badania wykazały, że ma ona działanie neurotoksyczne, uszkadzając zarówno ośrodkowy, jak i obwodowy układ nerwowy.
Który chleb tostowy wybrać?
Eksperci zalecają ograniczenie spożycia pieczywa tostowego. Jeśli lubisz tę odmianę, zwracaj uwagę na jej składniki. Wybieraj produkty z najprostszą i najkrótszą listą składników. Pieczone pieczywo z mąki graham jest najlepszym wyborem, ponieważ zawiera więcej błonnika pokarmowego i niezbędnych składników odżywczych niż inne opcje w tej kategorii.