Kategoria Zdrowie

Zdrowie

Jak jeść otręby, które przyspieszają odchudzanie? Najważniejsza zasada

Jedzenie otrębów to dobry sposób na szybsze zrzucenie kilogramów. Trzeba jednak pamiętać o jednej, ważnej zasadzie. W innym razie możecie uzyskać zupełnie odwrotny efekt od zamierzonego.  Otręby są produktem polecanym w każdej zdrowej diecie. Szczególną uwagę powinni zwrócić na nie ci, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami. Te drobinki, z uwagi…

Cholina „podkręca” metabolizm. Znajdziesz ją w wielu produktach

Szukasz sposobu, by schudnąć? Cholina może ci w tym pomóc. To naturalna substancja o wielu cennych właściwościach. Zobacz, jak włączyć ją do diety. Cholina, zwana potocznie witaminą B4, to organiczny związek chemiczny, który odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wspomaga pracę układu nerwowego, a zwłaszcza proces…

Kiwi poprawia nastrój w ekspresowym tempie. Najnowsze badania

Choć oczywiste jest, że owoce wspierają fizyczną kondycję naszego organizmu, to okazuje się, że jedzenie niektórych z nich może przyczyniać się też do lepszego samopoczucia. Chodzi o kiwi – rezultaty jego działania można zauważyć naprawdę w ekspresowym tempie. Wiele osób uwielbia kiwi za słodko-cierpki smak tego owocu. Jest ono…

Podsumowanie projektu nowej listy leków refundowanych od 1 kwietnia

Na konferencji prasowej Ministerstwa Zdrowia została zaprezentowana nowa lista leków refundowanych. Pojawiło się wiele ważnych informacji dla polskich pacjentów. To druga lista w tym roku, ale pierwsza, na której znalazło się tak dużo terapii lekowych. Minister zdrowia Izabela Leszczyna wraz z wiceministrem zdrowia Maciejem Miłkowskim na dzisiejszej…

Zębacz smugowy wspomaga odchudzanie. Ta ryba ma tylko 100 kcal w 100 gramach

Ryby to jeden z tych produktów, którego nie powinno zabraknąć w diecie redukcyjnej. Nie chodzi o dorsza, makrelę czy łososia. Prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania okazuje się zupełnie inny gatunek. Wiele osób nie ma nawet pojęcia o jego istnieniu. Zębacz smugowy przegrywa w rankingu popularności z łososiem, śledziem, dorszem, makrelą czy tuńczykiem, choć nie ustępuje im pod…

Skrobia oporna wspomaga odchudzanie. Zobacz, jak działa

Wiele osób wychodzi z założenia, że makarony i ziemniaki tuczą. Dlatego unika ich na diecie. Tymczasem to duży błąd. Te produkty mogą bowiem znacznie wspomóc proces odchudzania. Wszystko dzięki obecności jednego składnika. Redukcja masy ciała to z reguły czasochłonny proces. Skuteczność działań podejmowanych w celu utraty wagi zależy od wielu…

Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi smakują obłędnie. Jak je zrobić?

Placki ziemniaczane są potrawą, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Ja zdecydowałam się dodać mój ulubiony produkt, czyli płatki owsiane. Danie wyszło tak pyszne, że każdy poprosił o dokładkę.  Cała moja rodzina należy do grona miłośników placków ziemniaczanych. Ta potrawa jest szybka, prosta i zdecydowanie niskobudżetowa,…

Papuzica atakuje Europę. Odnotowano wzrost zachorowań i 5 zgonów

Światowa Organizacja Zdrowia wydała komunikat, w którym zwraca uwagę na wzrost liczby zachorowań na papuzicę, jaki odnotowano w ostatnich miesiącach. Zobacz, czy jest się czego obawiać i sprawdź, kto znajduje się w grupie ryzyka. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) poinformowała, że w ostatnich kilku miesiącach w Europie…

Opalana cebula może „zatruć” rosół. Wszystko przez jeden błąd

Polska kuchnia rosołem stoi. Trudno wyobrazić sobie bez niego niedzielny obiad. To obowiązkowy punkt jadłospisu w wielu domach. Zresztą nie bez powodu. Jest uznawany za jedną z najzdrowszych zup. Źle przygotowywany może jednak zatruć organizm. Wystarczy jeden prosty błąd. Tradycyjny rosół przygotowuje się na bazie różnych…