Orzeźwiająca zupa chłodnicza Bosackiej. Przygotujesz ją w 10 minut

Zimna zupa buraczana Na zewnątrz upał, a myśl o siedzeniu w kuchni nad gorącymi garnkami przyprawia Cię o mdłości? Bosacka ma na to doskonały sposób. Dziennikarka tworzy szybką zupę chłodniczą na ciepłe dni. To lekka, pożywna zupa, sycąca, orzeźwiająca i smaczna. Sprawdź ten przepis, żeby sprawdzić, czy go znasz.

Chłodniki to danie niezastąpione w tym sezonie, szczególnie przy wysokich temperaturach. Ich główną zaletą jest to, że pozwalają na ogromną kreatywność w kuchni. Dodatkowo wymagają minimalnego wysiłku. Możesz się o tym przekonać na własnej skórze, przygotowując zupę zaproponowaną przez Katarzynę Bosacką. Dziennikarka opublikowała w internecie przepis na to orzeźwiające, letnie danie. Jest naprawdę proste w przygotowaniu.

Jak Katarzyna Bosacka robi swój ekspresowy chłodnik?

Katarzyna Bosacka do swojej chłodnika używa pieczonych, pakowanych buraków. Można je znaleźć w sklepach spożywczych i supermarketach. To znacznie upraszcza proces i skraca czas przygotowania. Dziennikarka dodaje do swojej zupy również inne pożywne składniki – szczypiorek, rzodkiewki, koperek i świeży, lekko solony ogórek. Drobno sieka wszystkie składniki, a następnie zalewa je fermentowanym napojem mlecznym, takim jak kefir lub maślanka. Dodaje również jajko na twardo, które kroi na ćwiartki.

Przepis: Chłodnik autorstwa Katarzyny Bosackiej

Jest to pożywna, sycąca i orzeźwiająca zupa, idealna na letni posiłek.

KategoriaZupaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 minLiczba porcji1Liczba kalorii188

Składniki

  • 200 ml kefiru
  • 1 średnia rzodkiewka
  • 2 małe pieczone buraki gotowe
  • 20 g szczypiorku
  • 20 g koperku
  • 1 świeży ogórek
  • 1 lekko solony ogórek
  • 1 jajko
  • szczypta soli, cukru i pieprzu

Metoda przygotowania

  1. Przygotowanie składników : Szczypiorek i koperek opłukać. Jajko ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki. Posiekać zieleninę i warzywa.
  2. Łączenie składników: Ułóż wszystkie posiekane składniki na talerzu. Dodaj jajko i polej wszystko kefirem. Dopraw do smaku. Dobrze wymieszaj.
  3. Podawanie chłodnika Zupa jest najsmaczniejsza, gdy jest lekko schłodzona.

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz pominąć dowolne składniki lub zamienić je na inne. Wszystko zależy od gustu.

Ekspresowy chłodnik – kilka wskazówek

Chłodnik jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca bogactwem smaku. Już sam w sobie jest pyszny. Istnieje jednak kilka prostych trików, które mogą go jeszcze bardziej udoskonalić. Jak go podkręcić? Wystarczy dodać dodatkowe składniki, takie jak awokado, chili lub orzechy. Warto również lekko schłodzić danie przed podaniem. Wstaw je do lodówki na kilka minut przed podaniem. Jeśli masz mało czasu, dodaj kilka kostek lodu. Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję, zmiksuj składniki. Zmiksowaną zupę można pić jak wytrawny koktajl.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *