Naleśniki kojarzą mi się z dzieciństwem i domowym ciepłem. Wtedy najczęściej jadałam je na słodko, a ten stan trwał w zasadzie jeszcze do niedawna. Koleżanka podała mi ostatnio wytrawne zielone naleśniki. Na talerzu danie prezentowało się fantastycznie. W smaku było jeszcze lepsze, więc od razu wzięłam przepis.
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?
Zielone naleśniki są proste w wykonaniu. Swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi świeżych liści szpinaku. Słyszałam już o przyrządzaniu farszu z jego udziałem, ale do ciasta jeszcze ich nie wrzucałam. Przepis znajomej wymaga jedynie zblendowania ich z pozostałymi składnikami. Całość robi się w chwilę. Potem już tylko trzeba dać masie odpocząć i smażyć przysmak. Bułka z masłem, a przy okazji dostarczam sobie m.in. sporej ilości żelaza, witamin A i C oraz błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego. W przyjemny zatem sposób dbam o zdrowie i linię.
Przepis: Naleśniki szpinakowe
Zielone naleśniki z dodatkiem liści szpinaku idealne na śniadanie kolację, a nawet obiad.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniMiędzynarodowaCzas przygotowania30 min.Czas gotowania20 min.Liczba porcji4Liczba kalorii271 w każdej porcji
Składniki
- 100 g szpinaku
- 250 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 2 jajka
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaSzpinak umyj, wrzuć do pojemnika blendera. Wlej wodę i wsyp przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Połącz z jajkami i olejem. Na koniec wsyp mąkę i dokładnie ja rozprowadź. Odstaw na 15 minut
- Smażenie naleśnikówRozgrzej płytką patelnię. Przy pomocy chochli wylej porcję masy. Dokładnie ja rozprowadź, by uzyskać cienki naleśnik. Smaż około 40 sekund, a następnie obróć. Po kolejnych 30 sekundach przenieś gotowy naleśnik na talerz. Powtórz kroki z resztą ciasta.
Jak podać naleśniki szpinakowe?
Do kolorowych naleśników ze zdrowym warzywem pasują proste wytrawne dodatki takie jak jogurt naturalny czy kwaśna śmietana. Osobiście bardzo lubię łączyć je z sosem tzatziki. Zawarty w nim czosnek przyjemnie komponuje się ze szpinakiem, a całość nabiera charakteru. Możesz też wrzucić w środek kruszoną fetę i dodatkową porcję szpinaku. Nie blanszuj go tylko na patelni – surowy też jest pyszny.
Inne wersje naleśników szpinakowych
Do ciasta na zielone naleśniki możesz dodać więcej przypraw. Kurkuma doda im pięknego złocistego koloru oraz lekko orientalnego aromatu. Pół łyżeczki proszku nie przyćmi jednak smaku szpinaku. Dobrym pomysłem będzie też wsypanie gałki muszkatołowej. Już szczypta przyjemnie wzbogaci szpinakowe ciasto.
Jeśli wolisz bardziej tradycyjne naleśniki, przyrządź je na mleku, a nie na wodzie. Pamiętaj jedynie, że nabiał dostarczy dodatkowych kalorii do twojego posiłku. To nie musi być problem, jeśli ich nie liczysz lub bardziej dla ciebie liczy się smak dania.