Matteo Brunetti robi lazanie w nietypowy sposób. Szybki przepis

Ciasto filo Czy lazanie można zrobić w mniej niż pół godziny? Jak najbardziej. Udowadnia to Matteo Brunetti. Znany włoski kucharz przełamuje kulinarne schematy i przygotowuje swój rodzinny przysmak w zupełnie innej odsłonie niż każe tradycja.

Matteo Brunetti to finalista szóstej edycji programu „Masterchef”. Jak sam mówi o sobie, jest Włochem z urodzenia, ale z polskim, romantycznym sercem. Do jego największych pasji należy gotowanie. Chętnie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem w różnych programach telewizyjnych. Aktywnie działa też w sieci i mediach społecznościowych. Stawia na szybkie, smaczne oraz proste przepisy. Przedstawia je w niezwykle zabawny i ciekawy sposób, czym zdobył sobie sympatię wielu tysięcy osób. Jednocześnie lubi przełamywać utarte kulinarne schematy. Recepta na lazanie jest tego najlepszym przykładem.

Jak zrobić lazanie z przepisu Matteo Brunettiego?

Tradycyjne lazanie powstają na bazie makaronu. W przepisie, jaki proponuje Matteo Brunetti go nie znajdziemy. Co pojawia się w zamian? Dość nieoczywisty i niecodzienny składnik, czyli ciasto filo. Recepturę dopełniają trzy składniki, a mianowicie passata, mozzarella i przyprawy. Zrobienie tego dania jest naprawdę proste. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani dużego doświadczenia. Poradzisz sobie nawet, jeśli na co dzień nie spędzasz w kuchni zbyt wiele czasu.

Przepis: Lazanie według Matteo Brunettiego

To szybki i obłędnie pyszny przysmak. Musisz go spróbować.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania25 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 200 g ciasta filo
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 mozzarelle
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Delikatnie rozłóż ciasto filo i odklej jedną cienką warstwę. Pofałduj ją niczym wachlarz i ułóż w przygotowanej wcześniej formie. Zrób to samo z kolejnymi warstwami ciasta.
  2. Łączenie składnikówPolej pofałdowane ciasto oliwą. Wylej na nie passatę Dodaj pokruszoną mozzarellę. Postaraj się ją wcisnąć miedzy poszczególne fałdy. Posyp całość oregano, a także szczyptą soli i pieprzu.
  3. PieczenieWsadź lazanie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20-25 minut.

Inny pomysł na szybkie lazanie

Pomysł na lazanie według Matteo Brunettiego to nie jest jedyny szybki przepis na ten włoski przysmak. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i przełamywać kulinarne schematy, z pewnością przypadnie ci do gustu również przepis na inne „oszukane lazanie”, w których pierwsze skrzypce gra połączenie passaty, sera i tortellini. Zestawienie tych trzech składników daje bardzo ciekawy i oryginalny efekt. Danie wspaniale smakuje, a jednocześnie nie wymaga wiele pracy. Nie trzeba też na nie zbyt długo czekać. W zupełności wystarczy mu pół godziny spędzone w piekarniku.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *