Kobiety po 40. roku życia powinny unikać tych produktów: jakich i czym je zastąpić

Eksperci twierdzą, że osiągnięcie czterdziestki to pewien etap w życiu, po którym kontynuowanie poprzedniego stylu życia nie jest już warte zachodu.

Ostrzeżenia te dotyczą w równym stopniu mężczyzn i kobiet, pisze korespondent internetowej publikacji Belnovosti.

Gastroenterolog i dietetyk Nuria Dianova rozmawiała z gazetą Vechernyaya Moskva o tym, jakich produktów powinny unikać kobiety po 40. roku życia.

Продукты
Zdjęcie: © Belnovosti

Niestabilna równowaga hormonalna, powolny metabolizm i ryzyko rozwoju przewlekłych chorób zmuszają nas do wykluczenia z diety 7 produktów spożywczych.

Przede wszystkim są to przetworzone cukry i słodycze. Produkty te podnoszą poziom glukozy i insuliny, negatywnie wpływają na równowagę hormonalną i sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Następnie mamy napoje gazowane i słodkie, które dostarczają organizmowi pustych kalorii i powodują skoki cukru.

Osłabiają wchłanianie wapnia i witamin, co zwiększa ryzyko osteopenii i innych problemów z kośćmi.

Tłuste i smażone potrawy powodują stany zapalne, zwiększają poziom „złego” cholesterolu, obciążają wątrobę i spowalniają metabolizm.

Produkty mięsne – kiełbaski i parówki – zawierają dużo soli, konserwantów i tłuszczów nasyconych.

Kolejną pozycją na liście jest biała mąka i produkty mączne, które również powodują gwałtowne skoki poziomu cukru i insuliny.

Na liście kończą się napoje alkoholowe oraz produkty spożywcze zawierające dużo soli i konserwantów.

Zamiast tego do swojej diety włącz produkty pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce, wysokiej jakości mięso, ryby i orzechy.

Przeczytaj także

  • Dlaczego 90% ludzi popełnia błąd, jedząc rano owsiankę: ujawnia gastroenterolog
  • Białoruski pulmonolog obalił popularny mit na temat gruźlicy: wielu ludzi jest w błędzie.
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *