Eksperci twierdzą, że osiągnięcie czterdziestki to pewien etap w życiu, po którym kontynuowanie poprzedniego stylu życia nie jest już warte zachodu.
Ostrzeżenia te dotyczą w równym stopniu mężczyzn i kobiet, pisze korespondent internetowej publikacji Belnovosti.
Gastroenterolog i dietetyk Nuria Dianova rozmawiała z gazetą Vechernyaya Moskva o tym, jakich produktów powinny unikać kobiety po 40. roku życia.

Niestabilna równowaga hormonalna, powolny metabolizm i ryzyko rozwoju przewlekłych chorób zmuszają nas do wykluczenia z diety 7 produktów spożywczych.
Przede wszystkim są to przetworzone cukry i słodycze. Produkty te podnoszą poziom glukozy i insuliny, negatywnie wpływają na równowagę hormonalną i sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Następnie mamy napoje gazowane i słodkie, które dostarczają organizmowi pustych kalorii i powodują skoki cukru.
Osłabiają wchłanianie wapnia i witamin, co zwiększa ryzyko osteopenii i innych problemów z kośćmi.
Tłuste i smażone potrawy powodują stany zapalne, zwiększają poziom „złego” cholesterolu, obciążają wątrobę i spowalniają metabolizm.
Produkty mięsne – kiełbaski i parówki – zawierają dużo soli, konserwantów i tłuszczów nasyconych.
Kolejną pozycją na liście jest biała mąka i produkty mączne, które również powodują gwałtowne skoki poziomu cukru i insuliny.
Na liście kończą się napoje alkoholowe oraz produkty spożywcze zawierające dużo soli i konserwantów.
Zamiast tego do swojej diety włącz produkty pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce, wysokiej jakości mięso, ryby i orzechy.
Przeczytaj także
- Dlaczego 90% ludzi popełnia błąd, jedząc rano owsiankę: ujawnia gastroenterolog
- Białoruski pulmonolog obalił popularny mit na temat gruźlicy: wielu ludzi jest w błędzie.



