Granola to nic innego jak połączenie orzechów i płatków owsianych. Jest prosta w przygotowaniu, pyszna, a w dodatku zdrowa. Dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, między innymi błonnika i białka, które odpowiadają za przedłużenie uczucie sytości po posiłku oraz usprawnianie pracy jelit. Zawiera też zdrowe kwasy tłuszczowe, cynk, żelazo i fosfor. Dlatego to świetny wybór na śniadanie i nie tylko. Możesz kupić gotową granolę w sklepie, ale zapewniam, że ta przyszykowana w domu nie ma sobie równych.
Jak zrobić domową granolę na szybkie śniadanie?
Recepta jest prosta. Nie musisz niczego gotować ani nawet włączać piekarnika. Wystarczy, że sięgniesz po zwykłą patelnię.
Przepis: Domowa granola z czekoladą
Możesz wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Koniecznie wypróbuj przepis.
KategoriaDodatekRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji10
Składniki
- 500 g górskich płatków owsianych
- 150 g orzechów
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki płynnego miodu
- 15 gramów łuskanych pestek dyni
- pół łyżeczki ciemnego kakao
- szczypta chili
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPosiekaj orzechy i czekoladę na kawałki. Nie krój ich zbyt drobno. Możesz wykorzystać dowolną mieszankę orzechów (na przykład laskowych i włoskich).
- Robienie granoliWrzuć płatki owsiane na suchą patelnię i podprażaj je, dopóki się nie zarumieni. Gdy nabiorą złotego koloru, dodaj czekoladę i orzechy. Po chwili dorzuć pozostałe składniki. Na koniec dolej miód. Wymieszaj całość i zdejmij patelnię z palnika.
Co jeszcze można dodać do granoli?
Połączenie orzechów, czekolady, pestek dyni i przypraw to jedna z najprostszych wersji granoli. Możesz śmiało modyfikować powyższy przepis i wzbogacać go o różne inne składniki. Dobrze sprawdzą się między innymi suszone owoce, pestki słonecznika czy migdały. Warto też sięgnąć po nasiona chia i różne przyprawy, Na przykład cynamon lub kardamon. Te dodatki jeszcze bardziej podkręcą trawienie i przyspieszą usuwanie toksyn z organizmu.
Jak wykorzystać domową granolę?
Domowa granola z czekoladą to świetny dodatek do porannej owsianki. Możesz też wykorzystać znacznie prostszy przepis na szybkie śniadanie i po prostu wymieszać ją z jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką. Ten miks zdrowych składników świetnie sprawdza się również jako pomysł na szybki lunch. Przełóż granolę do lunchboxa, spakuj jogurt i kilka sezonowych owoców, na przykład malin czy borówek. Dzięki tym składnikom w kilka sekund wyczarujesz pyszny i sycący posiłek, który doda ci energii podczas pracy, wykładów na uczelni albo szkolnych zajęć. Pamiętaj tylko, by wymieszać jogurt z granolą bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie szybko zmięknie i zrobi się niesmaczna.