Dietetyk: To są najgorsze śniadania. Polacy tyją przez nie

Kobieta je płatki zbożowe na śniadanie Polacy często spożywają najmniej zdrowe opcje na śniadanie. Złe wybory dietetyczne mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Dietetyk Bartek Szemraj przestrzega przed tymi nawykami.

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Ogólne samopoczucie organizmu w dużej mierze zależy od jakości tego posiłku. Niestety wielu Polaków nie docenia jego znaczenia i zaczyna dzień od produktów, które zwiększają ryzyko wystąpienia różnych problemów zdrowotnych. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i spożywa szkodliwe produkty spożywcze w dużych ilościach. Znany ekspert ostrzega przed tymi praktykami. Dowiedz się, czego należy unikać.

Najmniej zdrowe produkty śniadaniowe według dietetyka

Jednym z najbardziej problematycznych porannych produktów spożywczych, na które zwrócił uwagę Bartek Szemraj, są płatki śniadaniowe . Większość tych produktów sprzedawanych w sklepach i supermarketach zawiera nadmierną ilość cukru. Spożywanie ich powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, który następnie gwałtownie spada. Powoduje to ponowne uczucie głodu, co powoduje chęć sięgnięcia po więcej słodkich rzeczy.

Drugą pozycją na „liście” dietetyka są jogurty smakowe . Często są one reklamowane jako źródło łatwostrawnego białka i wapnia. Jednak po dokładnym przyjrzeniu się etykietom okazuje się, że zawierają tyle samo cukru, co powszechnie spożywane napoje gazowane. Ich spożycie podobnie wywołuje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, co prowadzi do szybkiego wyczerpania energii. Ekspert uważa również bułki drożdżowe i biały chleb , taki jak tosty z dżemem lub miodem, za trzecią najgorszą opcję śniadaniową.

To klasyczne pozycje śniadaniowe w wielu domach, ale stanowią jedne z najgorszych wyborów. […] Biały chleb składa się z prostych węglowodanów, które […] nie zapewniają długotrwałego sytości. Spożywanie takich śniadań powoduje szybkie wahania poziomu glukozy we krwi, co zwiększa apetyt w ciągu dnia i komplikuje kontrolę przekąsek – podkreśla Bartek Szemraj.

„Ranking” kończy się na sokach owocowych i koktajlach . Dotyczy to w szczególności napojów pozbawionych białka i błonnika pokarmowego, które w przeciwnym razie pomagałyby łagodzić wzrost poziomu glukozy w organizmie.

Jakie są zagrożenia wynikające z regularnego spożywania niezdrowych śniadań?

Regularne wahania poziomu glukozy we krwi zachęcają do spożywania nadmiaru kalorii i przyczyniają się do przyrostu masy ciała. To z kolei znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń. Dodatkowa masa ciała sprzyja zwiększonemu stanowi zapalnemu i zmniejsza reakcje immunologiczne organizmu. Odgrywa również rolę w powstawaniu różnych chorób, w tym cukrzycy typu 2, miażdżycy, niewydolności nerek, zawału serca i udaru mózgu. Co więcej, ważne jest, aby zauważyć, że nadmiar prostych węglowodanów w diecie przyspiesza proces starzenia.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *