Co jest lepsze na śniadanie: owsianka czy jajecznica? Dietetyk nie ma wątpliwości.

Płatki owsiane w misce Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Dowiedz się, czy owsianka czy jajecznica to lepszy wybór, jeśli chcesz zjeść naprawdę pożywne śniadanie. Ekspert podpowie, która opcja jest optymalna dla Twojego zdrowia.

Najpopularniejsze opcje śniadaniowe to owsianka i jajecznica. Oba posiłki są nie tylko smaczne, ale i sycące, dzięki czemu idealnie zaspokajają głód po nocnym śnie. Ale która alternatywa jest zdrowsza? Dietetyk Bartek Szemraj odpowiedział na to pytanie w filmie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, która opcja najlepiej sprawdzi się na dobry początek dnia.

Co jest lepsze: owsianka czy jajecznica?

Porcja owsianki o wartości 500 kcal zawiera około 20 g białka, 15 g tłuszczu, 80 g węglowodanów i około 10–15 g błonnika pokarmowego. Ponadto jest bogata w żelazo, magnez, fosfor, cynk, mangan i witaminę B1, zauważył specjalista.

Porcja jajecznicy o tej samej wartości kalorycznej (500 kcal) zawiera około 35 g białka, 35 g tłuszczu, minimalną ilość węglowodanów i błonnika pokarmowego. Dostarcza mikroelementów, takich jak żelazo, wapń, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę D.

Ekspert podsumował, że gdybym miał dokonać wyboru, zaproponowałbym jajka na śniadanie ze względu na znacznie wyższą zawartość białka, tłuszczów i mikroelementów.

Dlaczego warto spożywać jaja?

Jaja należą do najbogatszych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Powinny stanowić element diety każdego człowieka, z wyjątkiem osób z alergią na jaja. Zawierają większość niezbędnych witamin i minerałów – z wyjątkiem witaminy C – oraz odpowiednią ilość błonnika pokarmowego. Jaja stanowią przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Są bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy niezbędne do regeneracji tkanek i wzrostu mięśni. Spożywanie ich wspomaga układ nerwowy, poprawia zdrowie skóry i wzmacnia odporność. Są istotnym źródłem choliny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ponadto, dzięki zawartości dwóch silnych przeciwutleniaczy – luteiny i zeaksantyny – wspomagają zdrowie oczu, chroniąc siatkówkę oka przed uszkodzeniami.

Według WHO, można bezpiecznie spożywać do 10 jaj tygodniowo bez obaw o zdrowie (dotyczy to również jaj zawartych w wypiekach, makaronach itp.). Mogą istnieć ograniczenia dotyczące żółtka – jego spożycie nie jest zalecane w przypadku chorób wątroby ze względu na zawartość tłuszczu. Białka jaj można jednak spożywać swobodnie, pod warunkiem nieprzekroczenia dziennego spożycia białka, zgodnie z zaleceniami Centrum Medycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *