Lody z warzyw. To sformułowanie nie brzmi zbyt apetycznie, ale nie dajcie się zwieść pozorom. Jarzyny umieszczone w odpowiednim „towarzystwie” świetnie sprawdzają się jako deser. Co więcej, te niecodzienne słodkości są mniej kaloryczne od tradycyjnych przysmaków na bazie śmietanki, serka mascarpone czy mleka skondensowanego.
Jak zrobić lody z warzyw?
W tej recepturze pierwsze skrzypce gra jarmuż. To jedna z najstarszych odmian kapusty. Wykorzystuje się ją głównie do przygotowywania dań wytrawnych (na przykład zup, sałatek czy zapiekanek). Niewiele osób wie, że świetnie smakuje też w wersji na słodko, zwłaszcza w połączeniu z pomarańczą, ananasem, miętą i kilkoma innymi składnikami.
Przepis: Lody z jarmużu
Ten niecodzienny przysmak jest doskonałą alternatywą dla sklepowych przysmaków.
KategoriaDeserRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania3 godz. 10 min.Liczba porcji4
Składniki
- 2 pomarańcze
- pół ananasa
- 200 g jarmużu
- pęczek natki pietruszki
- 15 listków mięty
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz owoce ze skorki. Usuń zdrewniałe części ananasa i pokrój go na kawałki. Podziel też pomarańcze na mniejsze cząstki.
- Robienie lodówWrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przelej ją do foremek na lody.
- Chłodzenie lodówWłóż foremki do zamrażarki na około 3 godziny (do całkowitego zamrożenia.)
Wskazówka: Pamiętajcie, że możecie zmieniać proporcje poszczególnych produktów zgodnie z indywidualnymi potrzebami i upodobaniami. Jeśli masa na lody wydaje wam się zbyt gęsta, dodajcie do niej trochę wody. Możecie też wzbogacić przysmak o inne owoce, na przykład banany, truskawki czy kiwi.
Dlaczego warto sięgnąć po lody z jarmużu?
Lody z jarmużu są zdrowszą alternatywą dla klasycznych letnich słodkości w rożku czy na patyku. Świetnie smakują, sycą, a jednocześnie nie idą w boczki. Mogą więc po nie sięgać bez wyrzutów sumienia również osoby na diecie, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Poza tym warto pamiętać, że jarmuż ma wiele cennych właściwości. Poprawia pracę układu nerwowego. Wzmacnia odporność i ułatwia zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Jest też źródłem cennych antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które obniżają poziom „złego cholesterolu”, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i chronią przed wieloma rozmaitymi chorobami, takimi jak na przykład miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory. Jeśli lubicie eksperymentowanie w kuchni i szukacie niecodziennych połączeń smakowych, spróbujcie zrobić w domu też lody z nasionami chia.