Kokosanki zna chyba każdy. Delikatne ciasteczka o przyjemnym aromacie kokosa są świetną przekąską. Lekką wersję tego kultowego deseru poznałam dzięki znajomej dietetyczce. Nie tylko przekonała, mnie, że ciastka w diecie są dozwolone, ale też udowodniła, że wcale nie muszą być kaloryczne. Wzięłam przepis i zrobiłam je przy pierwszej okazji.
Nieoczekiwane zalety kokosanek
Ciasteczka nigdy nie kojarzyły mi się ze zdrowym produktem. Gotowce ze sklepu rzeczywiście obfitują w cukier oraz niekoniecznie zdrowe tłuszcze i dodatki. Jednak domowe kokosanki są ich przeciwieństwem. Zawierają przede wszystkim wiórki kokosowe. Ten produkt to skarbnica cennych składników odżywczych, wśród których wymienić można m.in. magnez, potas i wapń. Smaczna posypka stanowi również cenne źródło roślinnego białka i błonnika. Świetnie więc sprawdzi się jako składnik dietetycznych ciastek.
Dla dobrej konsystencji i smaku słodyczy w przepisie pojawiają się jajka oraz gorzka czekolada. Produkty te, spożywane w rozsądnych ilościach, dostarczą kolejnych korzystnych dla organizmu związków chemicznych. Dietetyczka wskazała, że mimo zawartości cholesterolu, kurzy nabiał dostarcza m.in. żelaza, witamin z grupy B i witaminy D. Czekolada natomiast – jeśli ma wysoką zawartość kakao – zawiera sporo antyoksydantów i zjadanie do 4 kostek dziennie u zdrowej osoby jest nawet wskazane.
Do posłodzenia wypieku posłuży jeszcze bezkaloryczny erytrytol. Jest tylko nieznacznie mniej słodki niż tradycyjny cukier, więc różnica w smaku nie będzie zauważalna. Dowodów na lekkość i dietetyczność kokosanek nie trzeba więcej. Pozostaje zabrać się za ich wykonanie.
Jak zrobić kokosanki bez cukru?
Ciasteczka z wiórkami kokosowymi robię w mgnieniu oka. Oddzielam białka od żółtek, a te drugie łączę z pozostałymi składnikami. Uzyskaną masę wykładam na blachę i piekę. Uzyskuję pięknie pachnący i lekki niczym chmurka deser, którym mogę zajadać się nawet na diecie.
Przepis: Kokosanki bez cukru
Pyszne i lekkie ciasteczka z wiórkami kokosowymi idealne jako zdrowa przekąska.
KategoriaDeserRodzaj kuchniMiędzynarodowaCzas przygotowania10 min.Czas gotowania15 min.Liczba porcji6Liczba kalorii185 w każdej porcji
Składniki
- 140 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 70 g erytrytolu
- 40 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy na kokosankiCzekoladę posiekaj. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z erytrytolem. Połącz z wiórkami kokosowymi i rozdrobnioną czekoladą. Dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj.
- Pieczenie ciasteczekNa blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj masę, formując niezbyt duże, okrągłe ciastka. Zachowaj między nimi odstępy. Słodycz piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przez 10-15 minut.
Jak podawać kokosanki?
Ciasteczka z kokosem po upieczeniu ostudź i zabierz w drogę lub podaj do kawy czy herbaty. Możesz oczywiście udekorować je lukrem lub polewą czekoladową, ale utracą swoją lekkość i zyskają całkiem sporo kalorii. Nie będą zatem już dietetyczne.
Inne warianty kokosanek
Możesz podprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni przed ich użyciem. Będą miały intensywniejszy smak i aromat. Pamiętaj tylko, że podczas podgrzewania utracisz nieco cennych składników odżywczych.
Do masy na kokosanki możesz też dodać nieco esencji zapachowej. Migdałowa czy waniliowa nada ciasteczkom z wiórkami kokosowymi pięknego aromatu i sprawi, że ich jedzenie będzie jeszcze przyjemniejsze.