Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane? Prosty i szybki przepis

Placki ziemniaczane na talerzu Marzy wam się zjedzenie cudownie chrupiących placków ziemniaczanych, ale rozsądek podpowiada, by nie robić tego na diecie? Wypróbujcie nasz przepis na fit placki ziemniaczane. 

Placki ziemniaczane to uwielbiana potrawa w naszym kraju, jednak nie ukrywajmy – w żaden sposób nie można jej przypisać do dietetycznego jedzenia. Z tego powodu nawet najwięksi miłośnicy tego dania unikają go podczas odchudzania. Mamy jednak sposób, który pozwoli wam na takie „ziemniaczane szaleństwo” nawet wtedy, gdy walczycie z nadprogramowymi kilogramami.

Jak przygotować dietetyczne placki ziemniaczane?

Choć dla wielu dietetyczne placki ziemniaczane wydają się abstrakcją, to okazuje się, że jest to możliwe. Co więcej, są one naprawdę proste w przygotowaniu. Bardzo ważny jest jeden dodatek – mowa o otrębach owsianych, które zawierają dużo błonnika, przez co dłużej nie czujemy się głodni. Użyjcie też połączenia dwóch rodzajów mąki – mąki ziemniaczanej i mąki orkiszowej (warto postawić na nią w trakcie procesu odchudzania).

Przepis: Dietetyczne placki ziemniaczane

Te placki są naprawdę pyszne, a przede wszystkim znacznie bardziej dietetyczne od tych klasycznych

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 min.Czas gotowania20 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywObierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobne wiórki i odstawcie na około 10 minut. Cebulę drobno posiekajcie. Później odciśnijcie ziemniaki z nadmiaru wody.
  2. Dodawanie pozostałych składnikówDo odciśniętych ziemniaków dodajcie cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość porządnie wymieszajcie.
  3. Pieczenie placków ziemniaczanychBlachę wyłóżcie papierem do pieczenia i nałóżcie masę tak, by swoim kształtem przypominała placki. Blachę włóżcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczcie przez około 15 minut. Później wyjmijcie blachę, obróćcie placki i pieczcie przez kolejne 10 minut.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były bardziej fit?

Oczywiście niebagatelne znaczenie ma też obróbka termiczna. Zamiast smażyć placki ziemniaczane na maśle lub oleju – wybierzcie suchą patelnię. Dobrą opcją jest również przyrządzenie takich placków w piekarniku, wtedy będą daniem znacznie bardziej dietetycznym. Wystarczy, że rozprowadzicie masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upieczecie w piekarniku, w ten sposób unikniecie dodatkowego tłuszczu związanego ze smażeniem.

Dobrym sposobem jest również dodaniem warzyw do masy ziemniaczanej, takich jak marchewka, cukinia czy szpinak. To zwiększy wartość odżywczą placków ziemniaczanych i zmniejszy ich kaloryczność. Pamiętajcie też, by wybrać zdrowe dodatki i zamiast podawać placki ziemniaczane ze śmietaną lub domowym majonezem – postawicie na przykład na jogurt naturalny. Możecie przygotować też pyszny sos jogurtowy, mieszając jogurt naturalny z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Pamiętajcie też, że świeże zioła, takie jak natka pietruszki, koper czy kolendra, dodają aromatu i świeżości do placków ziemniaczanych, dlatego śmiało możecie je nimi posypać.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *