Zapowiedź odchodzenia od paliw gazowych elektryzuje użytkowników kotłów grzewczych. Jednak – jak wskazują eksperci, używanie gazu do celów grzewczych znacząco zwiększające emisję gazów cieplarnianych, to tylko jedna z wad wykorzystywania błękitnego paliwa. Niemniej ważny jest wpływ na zdrowie otwartych kuchenek gazowych, które poza dwutlenkiem węgla wydzielają spore ilości szkodliwego dla zdrowia dwutlenku azotu (NO2).
/123RF/PICSEL
Rob Jackson, Uniwersytet Stanforda
Jak wskazuje „Deutsche Welle”, zalety gazowych kuchenek wydają się nie do przecenienia, stąd ich tak duża popularność. Koszty użytkowania są niższe od choćby kuchenek elektrycznych; moc potrzebna do gotowania jest łatwa do regulacji i odpowiednią temperaturę można uzyskać niemal natychmiast.
Gotowania na gazie jest tańsze niż na prądzie
Gotowanie na gazie jest tańsze niż gotowanie na prądzie – zwraca uwagę „DW” analizując „wojnę” wypowiedzianą gazowym kuchenkom przez obrońców klimatu i zdrowia użytkowników takich urządzeń. Najlepszym przykładem może być planowany zakaz ich montowania (od 2026 roku) w większości nowych budynków w Nowym Jorku. Oczywiście głównym powodem jest ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, jednak kuchenki gazowe niosą ze sobą również zagrożenia dla zdrowia, o czym piszą naukowcy z Uniwersytetu Stanforda w „Science Advances” cytowanym przez „DW”.
Reklama
Na razie sytuacja wygląda tak, że większość szefów kuchni w restauracjach nie zamieniłoby kuchni gazowych na indukcyjne. Jednak problem spalin z gazowych kuchni nie dotyczy tylko dużych, restauracyjnych kuchni. Także domowe kuchenki gazowe są zagrożeniem, a niektóre kraje przygotowują zakazy ich używania – wcale nie z powodu zanieczyszczania środowiska – raczej ze względu na bezpieczeństwo i zdrowie użytkowników.
Problem rodzinny – kuchenki gazowe trują
Analizując wpływ otwartych kuchni gazowych na zdrowie, naukowcy przyjrzeli się emisji dwutlenku azotu (NO2). „To problem dla całej rodziny” – zwraca uwagę „Deutsche Welle” przytaczając ostrzeżenia naukowców z Uniwersytetu Stanforda.
Niemiecki portal cytuje Roba Jacksona (profesora w Uniwersytecie Stanforda), który po przeprowadzeniu odpowiednich badań stwierdził bez ogródek: „Nie spodziewałem się, że stężenie zanieczyszczeń w sypialniach przekroczy wytyczne zdrowotne w ciągu godziny od użycia kuchenki gazowej i pozostanie tak wysokie przez wiele godzin po jej wyłączeniu”. Szkodliwe działanie kuchenek gazowych i propanowych nie jest więc wyłącznie problemem dla szefów kuchni lub osób w niej pracujących. To problem dla całej rodziny – twierdzi cytowany przez „DW” Rob Jackson.
Dwutlenek azotu – bezpośrednie zagrożenie dla domowników
Dwutlenek azotu jest drażniący, może uszkodzić błonę śluzową w układzie oddechowym; spowodować duszności, kaszel, czy wreszcie doprowadzić do astmy.
Naukowcy uważają, że mieszanka zanieczyszczeń emitowanych przez kuchenki gazowe i propanowe może być odpowiedzialna nawet za 200 tys. przypadków astmy u dzieci w samych Stanach Zjednoczonych. Jedną czwartą z nich można przypisać dwutlenkowi azotu.
Ponadto wyniki szacunków, na które powołuje się „DW”, mówią o nawet 19 tys. zgonów rocznie w USA spowodowanych ekspozycją na działanie NO2.
Kuchenka gazowa zagrożeniem dla wszystkich pomieszczeń w mieszkaniu
Naukowcy zbadali, jak rozprzestrzenia się dwutlenek azotu powstały ze spalania gazu w domowych kuchniach.
Wynik okazał się niepokojący: szkodliwy gaz szybko się rozchodzi i pozostaje na długo w pomieszczeniach niewietrzonych.
„Gotowanie i pieczenie na kuchenkach gazowych […] w domu może prowadzić do wysokiego stężenia NO2 przez krótki czas, ale szybko spada ono ponownie w zależności od wentylacji pomieszczeń” – „DW” cytuje konkluzję z badań. Wniosek jest więc prosty: podczas instalacji kuchenki gazowej należy uwzględnić zamontowanie wyciągu z kanałem powietrza wywiewanego na zewnątrz. Naukowcy ze Stanford zalecają również stosowanie wyciągu, jeśli jest on dostępny. I regularne wietrzenie kuchni, które zmniejsza poziom zanieczyszczeń – czytamy w „DW”.
***
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News