Czy papryka w proszku jest bezpieczna? Niemcy przetestowali

Niemieckojęzyczny magazyn Öko-Test przeprowadził badania nad składem słodkiej papryki w proszku sprzedawanej przez wiele popularnych marek. Wyniki nie przedstawiają się zbyt smakowicie, gdyż na 33 produkty niemal połowa testu nie zdała, z uwagi na wysokie stężenie niebezpiecznych pestycydów.

Gorzkie wyniki badań słodkiej papryki w proszku

fot. oizostudio / / Shutterstock

Słodka papryka to obok pieprzu jedna z najpopularniejszych i najszerzej stosowanych przypraw. Niestety okazuje się, że stanowi też jeden z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów na rynku. Magazyn Öko-Test zbadał produkty takich marek jak Aldi, Lidl, Kaufland, Rossmann,Edeka, Rewe, Netto, Norma, Dm, Penny, Tegut, Edora, Alnatura, Hartkorn, Müller, Dennree, Wagner czy Brecht.

Po zbadaniu 33 produktów okazało się, że ocenę "niedostateczną"  ze względu na ekstremalne i wielokrotne przekroczenie dopuszczalnego stężenia niedozwolonych środków otrzymało aż 13 z nich. Z kolei 5 kolejnych przypraw okazało się także mieć przekroczoną wartość, jednak występowała tutaj niepewność co do pomiaru. Zdaniem magazynu one też nie powinny być zatem sprzedawane. 

W większości chodziło o pozostałości glufosynatu, czyli środka stosowanego do eliminacji z uprawy jednorocznych chwastów szerokolistnych. Substancja ta jest toksyczna dla ryb i bezkręgowców wodnych i może być "lekko" toksyczna dla ssaków w większych ilościach. Europejska Agencja Chemikaliów określiła go jako działający szkodliwie na rozrodczość u ludzi. 

W papryce wykryto też mepikwat, czyli regulator wzrostu mający zły wpływ na organizmy żywe, zakazany do stosowania na europejskich uprawach. Poza tym podejrzane przyprawy zawierały też całą gamę innych substancji, a rekordowa próbka papryki miała w sobie 23 różne pestycydy naraz.

15 produktów z przebadanych 33 zostało określone jako "dobre", więc jak widać, można rozprowadzać słodką paprykę pozbawioną niebezpiecznych trucizn w składzie. Dlaczego jednak papryka w ogóle jest tak mocno zanieczyszczona?

Papryka przyprawowa rośnie w monokulturach wymagających mnóstwa wody i wysokich temperatur, co sprzyja rozwijaniu się chorób. Ostateczny produkt jaki trafia do sklepów zwykle pochodzi z mieszanki bardzo wielu upraw, w tym z krajów takich jak Chiny i Brazylia, gdzie europejskie normy stosowania pestycydów nie są przestrzegane.

Oprac.: MT

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *