Owsianka z kalafiora to hit. Zrobisz ją w 10 minut

Kalafior Owsianka bez grama płatków owsianych? Czemu nie! Oszukana wersja tego śniadaniowego przysmaku – przygotowana na bazie popularnego warzywa – w niczym nie ustępuje jego klasycznej odsłonie. Wręcz przeciwnie –  jest od niej lepsza. Poznaj przepis i przekonaj się tym na własnej skórze.

Owsianka to bez wątpienia strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o śniadanie. Jest zdrowa, pożywna i pyszna. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych oraz mikroelementów. Dodaje energii i zapewnia uczucie sytości na długo. Ale nawet tak doskonały przysmak może się kiedyś znudzić. Wtedy warto sięgnąć po jego oszukaną wersję z popularnym warzywem w roli głównej. Potrzebujesz jedynie dziesięciu minut, by przygotować wyborną owsiankę z kalafiora.

Jak zrobić oszukaną owsiankę z kalafiora?

Robienie owsianki zacznij od przygotowania jej „głównego bohatera”. Umyj kalafiora, oderwij z niego liście i usuń głąb. Następnie podziel warzywo na różyczki. Pokrój je na mniejsze części. Wrzuć poszczególne kawałki do blendera i rozdrobnij. Na koniec odmierz potrzebną porcję powstałej masy. Pozostałą część możesz schować do lodówki i wykorzystać następnym razem (najlepiej w ciągu 3-4 dni).

Przepis: Owsianka z kalafiora

To świetna alternatywa dla klasycznej owsianki. Syci i dodaje energii.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji1

Składniki

  • 60 g rozdrobnionego kalafiora
  • 300 ml mleka owsianego
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • cynamon
  • ulubione owoce i inne dodatki

Sposób przygotowania

  1. Robienie owsiankiKalafior wrzuć do garnka. Dolej mleko owsiane, odrobinę soli i nasiona chia. Gotuj całość około 6-8 minut aż kalafior będzie miękki, a owsianka nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec dopraw całość miodem i szczyptą cynamonu, a następnie wymieszaj.
  2. Podawanie owsiankiDodaj do owsianki ulubione dodatki, na przykład banany, borówki amerykańskie lub inne owoce, posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe etc.

Tę recepturę możesz dowolnie modyfikować, wzbogacać o różne inne składniki, na przykład siemię lniane, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, rodzynki, suszone morele, ekstrakt waniliowy itp. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ich ilością.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Kalafior jest produktem niskokalorycznym (100 gramów warzywa dostarcza około 30 kcal). Ma też niski indeks glikemiczny. Nie powoduje nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. Dlatego mogą po niego sięgać osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Poza tym zawiera błonnik. Przedłuża uczucie sytości po posiłku i poprawia pracę przewodu pokarmowego. Drażni ściany jelit, zmuszając je tym samym do intensywniejszego działania. W efekcie przyspiesza metabolizm i usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Wpływa też pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego.

Co więcej, w składzie kalafiora znajdują się związki antyoksydacyjne, które niwelują stany zapalne tkanek, spowalniają procesy starzenia się komórek i chronią przed różnego rodzaju schorzeniami. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu drugiego. chorób neurodegeneracyjnych i wielu innych problemów zdrowotnych.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *