Jaki obiad przyrządzić, gdy danego dnia brakuje wam czasu? Idealnie sprawdzi się swojska zapiekanka warzywna. Jest szybka i pyszna – gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę. Sprawdźcie, jak zrobić tę potrawę.
Nie zawsze dysponujemy wystarczającą ilością czasu, by spędzić kilka godzin w kuchni, przygotowując pyszny obiad dla całej rodziny. Wtedy idealnie sprawdzą się takie „awaryjne” przepisy na błyskawiczne dania. Jednym z nich jest zapiekanka warzywna, którą ze smakiem zjedzą wszyscy domownicy. Jest też bardzo sycąca, więc śmiało możecie zrezygnować wtedy z przygotowywania pierwszego dania.
Jak zrobić ekspresową zapiekankę na obiad? Prosty przepis
Ta potrawa będzie też idealna, jako sposób czyszczenia lodówki, gdy zrobiliście zbyt duże zakupy, a niektóre produkty zalegają tam niewykorzystane. Przepis możecie też modyfikować według własnego uznania i dodawać inne składniki, które lubicie (lub te, które akurat macie pod ręką). Pasują też na przykład pieczarki, brokuły i inne warzywa. Z kolei dzięki dodatkowi boczku i ziemniaków – potrawa będzie naprawdę sycąca. Taką swojską zapiekankę możecie podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięsa czy ryb.
Przepis: Swojska zapiekanka warzywna
Taka zapiekanka to wspaniały pomysł na obiad awaryjny, każdy będzie się nią zajadać
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Czas gotowania30 min.Liczba porcji6
Składniki
- 2 pomidory
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g żółtego sera
- 500 g ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- masło
- 200 ml śmietany 12%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywNajpierw obierzcie ziemniaki i ugotujcie do niecałkowitej miękkości. Następnie ostudźcie je i pokrójcie w cienkie plastry. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, a później pokrójcie ją w kostkę – zróbcie to również z pomidorem i cukinią.
- Układanie warzywNaczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, a później ułóżcie w nim warzywa – najpierw warstwowo plasterki z ziemniaków, a później wysypcie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę.
- Przygotowanie sosuW miseczce rozbełtajcie jajka, dodajcie śmietanę, pieprz, sól i porządnie wymieszajcie całość, aż uzyskacie jednolitą konsystencję. Zalejcie sosem warzywa.
- Dodajcie pozostałe składnikiDo warzyw z sosem dodajcie również boczek pokrojony w drobną kostkę (przesmażony wcześniej na patelni). Całość posypcie równomiernie serem startym na tarce o grubych oczkach.
- Pieczenie zapiekankiPrzykryte naczynie żaroodporne wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Zapiekankę pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie już bez przykrycia pieczcie przez kolejne 5 minut.
Z jakimi dodatkami przygotować zapiekankę?
Różnego rodzaju zapiekanki są potrawami, które możecie w dowolny sposób zmieniać. Tak naprawdę jako podstawy tego dania możecie użyć ziemniaków, ale też kaszy, ryżu czy makaronu. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie przepisu na prostą zapiekankę z pomidorami czy mozzarellą, ale możecie zrobić też zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Wspaniale będzie smakować również zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. Jeśli macie dość klasyki i chcecie odrobinę poeksperymentować – postawcie na zapiekankę z kapusty włoskiej z gorgonzolą i szczypiorkiem. Ciekawie smakuje też zapiekanka z bakłażanów w sosie pomidorowym.
Sprytne patenty na błyskawiczne obiady
Istnieje kilka patentów, które możecie wykorzystać, by przyspieszyć przygotowywanie obiadów. Prace kuchenne można znacznie ułatwić, korzystając z prostych trików. Jednym z takich sprytnych patentów jest pieczenie dodatków do obiadu w tym samym czasie. Jeśli na przykład do mięsa zamierzacie podać pieczone ziemniaczki lub frytki – umieśćcie je na jednym poziomie piekarnika, a na drugim mięso razem z warzywami. W ten sposób obiad będzie gotowy szybciej. Jeżeli z kolei w ciągu najbliższych dni macie zamiar zjeść ugotowany ryż i kaszę – nie rozbijajcie gotowania ich na oddzielne części, możecie to zrobić w tym samym czasie w jednym naczyniu.
Co więcej, zanim wybierzecie się na zakupy po potrzebne składniki – warto wcześniej przejrzeć swoją lodówkę. Być może okaże się, że z tych, które już macie da się „wyczarować” pyszną potrawę. Warto wykorzystywać też sezonowe produkty, które są wtedy zwykle nie tylko smaczniejsze, ale też tańsze.