Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Kucharz zdradził przepis krok po kroku

Domowy paprykarz szczeciński Paprykarz szczeciński to kultowa potrawa nie tylko dla mieszkańców Pomorza Zachodniego. Charakterystyczną pastę z dodatkiem ryżu i ryb można zrobić w domu i gwarantujemy: jest o niebo lepsza od kupnej konserwy. Przepis na paprykarz zdradził nam szczecinianin Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.

Paprykarz szczeciński został wymyślony w połowie lat 60. ubiegłego wieku przez szczecińską firmę zajmującą się połowem i przetwórstwem ryb (Gryf). Wówczas robiony był jednak z resztek ryb (na których wykorzystanie szukano pomysłu), które stanowiły nawet połowę jego składu. Mało kto pamięta, że pierwowzorem paprykarza była afrykańska potrawa, której smakiem zachwycili się ludzie pracujący na polskich statkach dalekomorskich. Dziś w wielu szczecińskich restauracjach można spróbować paprykarza robionego przez lokalnych szefów kuchni – choć są podobne, każdy smakuje nieco inaczej, bo każdy z kucharzy ma własną recepturę. Leszek Wodnicki do swojego paprykarza dodał pieczoną paprykę – a my (ja oraz fotoreporter, który robił zdjęcia gotowania), również mieszkańcy Szczecina wychowani na paprykarzu, obiecujemy wam, że to będzie najlepszy paprykarz, jaki jedliście w życiu.

Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński?

– Mój ojciec pływał m.in. w Gryfie, pamiętam z dzieciństwa jego opowieści. Dlatego przygotowując ten przepis, szukałem inspiracji w kuchni afrykańskiej rejonów Ghany i Nigerii. Stąd pieczone papryki, które naprawdę robią tu robotę. Po zmiksowaniu z passatą i bulionem,duszą się w tym wszystkim tarte warzywa i daje to niesamowity efekt. Można powiedzieć, że ten paprykarz to wersja ekskluzywna: nie dajemy tu resztek ryb, ale najlepsze filety z dorsza i halibuta oraz obowiązkowo wędzoną makrelę – mówi Leszek Wodnicki. I dodaje: – Jeśli nie macie filetów z ryb i chcecie zrobić nieco szybszą wersję, dodajcie do paprykarza tylko wędzoną makrelę.

Gotowy paprykarz można podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. W wersji bardziej ekskluzywnej, zaproponowanej przez Leszka Wodnickiego, możecie zaserwować danie z piklowaną czerwoną kapustą i olejem smakowym. W takim wydaniu paprykarz śmiało może zagościć na świątecznym stole.

Przepis: Paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński według przepisu Leszka Wodnickiego.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania1 godz.Liczba porcji10

Składniki

  • 200 g marchewki
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • filety dorsza i halibuta (razem ok. 1 kg)
  • 300 g wędzonej makreli
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • ok.300 g ugotowanego ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 chili
  • 1/2 szklanki bulionu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Upiecz paprykę i czosnejUpiecz paprykę i czosnej Paprykę, chili i czosnek upiecz w piekarniku w temperaturze 180 St. C. (ok.30-40 minut) Paprykę po upieczeniu włóż do woreczka foliowego (to ułatwi zdjęcie skórki) i po ostudzeniu obierz ze skóry.
  2. Przesmaż cebulęPrzesmaż cebulę Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i od czasu do czasu mieszając, smaż, aż się zeszkli.
  3. Dodaj starte warzywaDodaj starte warzywa Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, dopraw solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smaż przez ok. 3 minuty.
  4. Zmiksuj paprykęZmiksuj paprykę Bulion zmiksuj z passatą pomidorową, papryką, czosnkiem i chili. Wlej wszystko na patelnię, wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
  5. Uszykuj filety z dorsza i halibutaUszykuj filety z dorsza i halibuta Filety rybne pokrój w kostkę.
  6. Dodaj ryby do paprykarzaDodaj ryby do paprykarza Dodaj pokrojone filety do warzyw, dodaj paprykę słodką i ostrą, a potem ugotowany ryż. Mieszając, podgrzewaj przez ok. 4 minuty, pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
  7. Dodaj makrelęDodaj makrelę Na sam koniec dodaj do dania obraną i rozdrobnioną makrelę. Wymieszaj wszystko dobrze.
  8. Podaj paprykarzPodaj paprykarz Paprykarz można zaserwować w formie takiej, jakby był wyjęty prosto z puszki. Wystarczy użyć do tego ringu, aby nadać paprykarzowi odpowiedni kształt.
  9. Propozycja podaniaPropozycja podania Paprykarz można serwować z piklami z kapusty czerwonej i czerwonej cebuli. Idealnie pasuje do paprykarza olej koperkowy. Danie można ozdobić mikroliśćmi.

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *