Idealne frytki istnieją! Już zawsze będziesz wracać do tego przepisu

Frytki Czy istnieje przepis na idealne frytki? Ja taki odkryłam. Jego sekret tkwi w pewnym dodatku, który sprawia, że domowe frytki są chrupiące i smaczne, a jednocześnie dużo zdrowsze niż kupione w restauracji.

Za frytkami przepadają nie tylko dzieci. Uwielbiają je wszyscy, niezależnie od wieku. Za co je kochamy? Przede wszystkim za pyszny smak, który jest nie do podrobienia. Są daniem, które świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami, a także solo. A przy tym dość łatwo je przygotować, zwłaszcza, jeśli wypróbujecie ten przepis. Jego sekretem jest pewien składnik, który masz w kuchni.

Jak zrobić idealnie chrupiące frytki?

Największym atutem przepisu na idealne frytki, który wypróbowałam, jest przygotowanie zalewy. Składają się na nią nie tylko podstawowe przyprawy jak sól, pieprzy i papryka, ale także produkt mleczny. Może nim być kefir lub jogurt naturalny. Te wszystkie wymienione produkty złożą się na wyjątkowy smak frytek, jednak za ich chrupkość będą odpowiadały dwa inne składniki. Mianowicie chodzi o suszone drożdże i mąkę ziemniaczaną. Dodanie ich do zalewy sprawi, że frytki nabiorą wyjątkowej chrupkości. Nie będą ani gumowate, ani miękkie. Usmażone ziemniaki staną się sprężyste. Śmiało można powiedzieć, że smak tych frytek przypomina te, które kupujemy w popularnych sieciach fast food.

Przepis: Idealnie chrupiące frytki

Ten przepis sprawi, że zwyczajne danie będzie smakowało jak z najlepszej restauracji. Smak frytek nabierze zupełnie innego wymiaru.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania40 min.Liczba porcji1Liczba kalorii250

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l zimnej wody
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 300 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdzy
  • 250 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wymyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na plasterki o grubości nieprzekraczającej 1 cm. Plasterki pokrój w długie paseczki. Przygotowane w ten sposób ziemniaczane słupki umieść w dużej misce.
  2. Zalewanie zimną wodąTeraz przygotuj wodę. Nie może być zbyt ciepła, najlepiej wlać do dzbanka 1 l wody z kranu. Zalej nią ziemniaki w misce i odstaw na 15 minut.
  3. Odcedzanie ziemniakówOdcedź ziemniaki. Zrób to bardzo dokładnie i ponownie umieść ziemniaki w misce.
  4. Zalewanie wrzącą wodąPrzed tobą kolejna czynność, czyli ponowne zalanie ziemniaków wodą, ale tym razem wrzącą. Zrób to i odstaw je na 15 minut.
  5. Przygotowywanie zalewyW misce umieść żółtko (wcześniej wyparz skorupkę jajka wrzątkiem). Dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, suszone drożdże i kefir (możesz go zastąpić jogurtem naturalnym). Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Gdy wszystkie się rozpuszczą, dodaj mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj, aby nie było grudek. Odstaw na kilka minut.
  6. Zalewanie ziemniaków zalewąPo 3 minutach zalej zalewą przygotowane wcześniej ziemniaki. Dobrze wymieszaj, aby płynna zalewa równomiernie się rozłożyła.
  7. Smażenie frytekTeraz czas na smażenie frytek. Rozgrzej olej na patelni, do 110 stopni C. Musi być go wystarczająco dużo, aby zakrywał ziemniaki, które do niego wrzucisz. Ziemniaki wrzucaj etapami. Smaż je na złoty kolor, około 7-8 minut. Smacznego!

Na jakim oleju usmażyć frytki?

Bardzo często pojawia się pytanie, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia frytek. Miłośnicy tego dania zastanawiają się, czy lepszy będzie olej rzepakowy, czy słonecznikowy. Większość ekspertów kulinarnych wskazuje na olej rzepakowy. Zdrowszym wyborem będzie jednak oliwa z oliwek. Jeśli frytki nie będą chciały się na niej dość szybko smażyć, można wymieszać ją z olejem rzepakowym. Po usmażeniu frytek tłuszcz należy wylać. Zdrowszą alternatywą na przygotowanie frytek jest posmarowanie przygotowanych ziemniaków oliwą i zapieczenie ich w piekarniku – przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza.



Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *