W większości przepisów na placki z dyni do ciasta dodaje się po prostu startą dynię. W tym przepisie główną rolę gra dynia pieczona. A placuszki wychodzą idealnie miękkie i puszyste.
Przepis na te placki z dyni powstał przypadkiem. Upiekłam dynię z myślą, że zrobię z niej kremową zupę albo dyniowe gnocchi. Ale przyjechały do mnie moje siostrzenice i zakomunikowały, że chcą zjeść coś na słodko. Postanowiłam więc zrobić placki. Efekt? Całość zniknęła w kilkanaście minut.
Jak zrobić placki z pieczonej dyni?
Do tych placków świetnie nadaje się dynia hokkaido, ale – choć skórka tej dyni jest miękka i jadalna po upieczeniu – do ciasta na placki wykorzystajcie sam miąższ. Nie blendujcie dyni, ale rozgniećcie ją dobrze widelcem lub praską czy tłuczkiem do ziemniaków. Potem wystarczy dodać wszystkie składniki, wymieszać i smażyć placki. Proporcje w przepisie są orientacyjne – chodzi o to, aby ciasto było na tyle gęste, aby można było wyłożyć na patelnię dość grube porcje (wiele zależy od tego, jak dużo wody ma dynia, więc konsystencję ciasta można regulować mlekiem i mąką). RADA: w wersji wegańskiej można pominąć dodatek jajka, a mleko zastąpić mlekiem roślinnym z dużą zawartością tłuszczu (dedykowanemu do kawy).
Przepis możesz modyfikować i dodać do placuszków ulubione dodatki, które podkręcą ich smak – np. cynamon albo skórkę otartą z pomarańczy (wtedy możesz sok z cytryny zastąpić sokiem z pomarańczy).
Z czym podawać placki z dyni?
Placki z dyni świetnie smakują podane w najprostszy sposób, czyli posypane cukrem pudrem. Ale możesz je również podać z dowolnym dżemem owocowym (świetnie pasuje truskawkowy lub pomarańczowy) albo polane syropem klonowym. Placki można także podać ze świeżymi owocami, albo podgrzanymi z cukrem owocami mrożonymi (spróbuj podgrzać mrożone maliny z odrobiną cukru – towarzystwie puszystych placków z dyni smakują wybornie). Do placków z dyni pasują także kremy czekoladowe i orzechowe. Placuszki dobrze smakują zarówno podawane na ciepło, jak i na zimno.
Przepis: Placki z dyni
Puszyste placuszki na słodko z pieczoną dynią.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania45 min.Liczba porcji4
Składniki
- mała dynia hokkaido
- kilka łyżek mleka
- 4-6 łyżek mąki pszennej
- łyżka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki sody
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Upiecz dynięDynię pokrój na mniejsze kawałki i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Do zrobienia placków wykorzystujemy sam miąższ, bez skórki.
- Zrób ciasto na plackiUpieczoną dynię rozgnieć dobrze widelcem lub praską do ziemniaków. Dodaj resztę składników – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, możesz ją regulować dodając więcej mąki lub mleka.
- Usmaż placuszkiNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kładź łyżką porcje ciasta na patelnię i smaż z obu stron na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.