Jakich olejów należy unikać, a które wybrać? Dietetyk doradzi, co jest najlepsze dla Twojego zdrowia.

Butelka oleju Specjalista podkreśla, których tłuszczów należy całkowicie unikać, a które warto włączyć do codziennej diety. Stosuj się do jego zaleceń, a Twój organizm z pewnością to doceni.

Nie wszystkie oleje są takie same. Różnią się nie tylko smakiem czy zastosowaniem, ale przede wszystkim wartościami odżywczymi. Wpływ różnych olejów na nasz organizm nie jest jednakowy, dlatego tak ważne jest, aby wybierać je rozważnie. W opublikowanym dzisiaj filmie dietetyk Bartek Szemraj dzieli się swoimi spostrzeżeniami na temat tego, które oleje warto kupować, a których należy unikać za wszelką cenę.

Najlepiej trzymać ten olej poza kuchnią

Według dietetyka najbardziej szkodliwym tłuszczem dostępnym w sklepach jest rafinowany olej słonecznikowy .

Niestety, proces rafinacji pozbawia go wielu wartości odżywczych. Ponadto powstają związki, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Zdecydowanie odradzam ten sposób przetwarzania – stwierdza ekspert.

Drugim olejem, który ekspert odradza – podobnie jak rafinowany olej słonecznikowy – z tych samych powodów, jest rafinowany olej z pestek winogron . Oleje rafinowane przechodzą wieloetapowy proces oczyszczania, często ekstrahując je z pestek metodą tłoczenia na zimno lub na gorąco. Metoda ta pozbawia olej wielu naturalnych składników, w tym witamin, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3, które występują w olejach tłoczonych na zimno. Spożywanie nadmiernych ilości olejów rafinowanych, przetwarzanych w wysokich temperaturach, może negatywnie wpływać na zdrowie. Podczas procesu rafinacji lub podgrzewania mogą powstawać szkodliwe izomery kwasów tłuszczowych trans i aldehydy.

Tłoczone na zimno, nierafinowane oleje są o wiele lepszym wyborem. Nie są one poddawane działaniu wysokich temperatur, dzięki czemu zachowują naturalne przeciwutleniacze, witaminy i korzystne kwasy tłuszczowe. Chociaż mają krótszy okres przydatności do spożycia i mocniejszy smak, ich korzyści zdrowotne są znacznie większe. Należy również zwrócić uwagę na temperaturę dymienia, czyli temperaturę, w której tłuszcz zaczyna się rozkładać i uwalniać szkodliwe substancje.

Jaki tłuszcz jest lepszy od oleju?

Specjalista zauważył, że najlepszym tłuszczem, jaki można kupić, jest oliwa z oliwek.

Ten produkt jest ceniony za swoje właściwości odżywcze. Wspomaga zdrowie serca i obniża poziom „złego” cholesterolu LDL. Jest bogaty w jednonienasycony kwas oleinowy, znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Oliwa z oliwek jest kojarzona z dietą śródziemnomorską, często uważaną za jedną z najzdrowszych. Oliwa z oliwek extra virgin to najwyższej jakości wariant.

Dietetyk zalecił wybór oliwy z oliwek w ciemnym szklanym pojemniku . Oliwa z oliwek – zwłaszcza extra virgin – zawiera polifenole, witaminę E i inne przeciwutleniacze. Ekspozycja na światło przyspiesza utlenianie tłuszczów, co obniża jakość i korzyści zdrowotne oliwy z oliwek. Ciemne szkło – brązowe lub zielone – zapewnia znacznie lepszą ochronę przed tym procesem niż plastik. Oliwa z oliwek przechowywana w ten sposób zachowuje swój smak i aromat na dłużej.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *