Główny Inspektor Sanitarny (GIS) ogłosił wycofanie z obrotu znanego cukru. Zawiera on składnik, który może stanowić poważne zagrożenie, szczególnie dla określonej grupy osób. Sprawdź, czy dotyczy to również Ciebie.
Cukier jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Stanowi kluczowy składnik wielu sosów, napojów, ciast i deserów. Okazuje się jednak, że niektóre jego rodzaje mogą być bardzo niebezpieczne. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące jednego z takich produktów. Zaleca się niezwłoczne sprawdzenie wyposażenia kuchni i ustalenie, kto może być narażony na działanie tego słodkiego dodatku.
Który cukier został wycofany ze sprzedaży?
„Główny Inspektor Sanitarny został powiadomiony za pośrednictwem Systemu Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w konkretnej partii cukru kokosowego pochodzącego z Indonezji. Firma VINET Łukasz Moskwa przepakowała omawiany cukier kokosowy i udostępniła go na rynku polskim. Spożycie tego produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może prowadzić do reakcji alergicznej” – czytamy w komunikacie wydanym przez GIS. Szczegółowe informacje dotyczące wycofanego produktu znajdują się poniżej:
Nazwa produktu: ORGANICZNY CUKIER KOKOSOWY
- opakowanie: 250 gramów,
- numer partii: LT251059,
- data minimalnej trwałości: 10.10.2027 r.,
- kod kreskowy: 5903111231576,
- producent: Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie tego cukru z polskiego rynku.
Jakie objawy są związane z nietolerancją glutenu?
Nietolerancja glutenu może objawiać się szeregiem objawów. Często dotyczą one układu pokarmowego, w tym skurczów żołądka i wzdęć. Często występują również nudności, biegunka, zaparcia i wymioty. Objawy nie ograniczają się jednak wyłącznie do problemów trawiennych. Czasami mogą wystąpić wysypki skórne, zmiany skórne, wahania nastroju oraz bóle mięśni i stawów. Reakcje na spożycie glutenu mogą wystąpić natychmiast lub z opóźnieniem (po kilku godzinach, a nawet dniach).