Truskawki mogą być poważnie szkodliwe dla zdrowia. Dowiedz się, kiedy ich unikać

Owoce w lodówce Polacy mają wielką słabość do truskawek. Jednak spożywanie tych owoców może prowadzić do poważnych zagrożeń dla zdrowia. Dowiedz się, kto powinien powstrzymać się od ich jedzenia dla swojego dobrego samopoczucia.

Truskawki to pyszne i powszechnie lubiane owoce. Mogą być wykorzystywane w różnych zastosowaniach kulinarnych. Ich znacząca zaleta leży w ich wyjątkowych korzyściach zdrowotnych. Są bogate w niezbędne mikro- i makroelementy, dostarczając znaczne ilości potasu, wapnia, fosforu, magnezu i witaminy C. Ponadto są źródłem błonnika. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne (około 32 kcal na 100 gramów). Włączenie ich do diety może przynieść organizmowi wiele korzyści. Niemniej jednak nie dotyczy to wszystkich. Niektóre osoby mogą być narażone na poważne ryzyko zdrowotne z powodu tych pysznych owoców. Dowiedz się, kto powinien ich unikać za wszelką cenę.

Truskawki nie są dla każdego

Zdecydowanym powodem, aby unikać truskawek, jest alergia na te owoce. Objawy mogą obejmować zaczerwienienie i podrażnienie skóry lub wysypkę. Mogą również wystąpić inne reakcje, takie jak pieczenie, swędzenie i mrowienie wokół ust, a także obrzęk ust i/lub gardła. Ponadto osoby z alergią na salicylany powinny zachować ostrożność. Ponadto osoby z nietolerancją histaminy muszą zachować czujność w przypadku truskawek. Te owoce są znane jako uwalniacze histaminy, co oznacza, że mogą powodować nadmierne uwalnianie tego związku. Ważne jest, aby pamiętać, że mogą one podrażniać ściany żołądka i jelit, szczególnie po spożyciu. Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) i wrzodami żołądka powinny wziąć to pod uwagę.

Komu jeszcze mogą zaszkodzić truskawki?

Kategoria osób, dla których truskawki mogą być bardziej szkodliwe niż korzystne, obejmuje również pacjentów stosujących beta-blokery. Leki te są przepisywane na nadciśnienie i różne problemy kardiologiczne, w tym chorobę tętnic wieńcowych, zawał mięśnia sercowego lub arytmie. Spożywanie truskawek może wchodzić w interakcje z tymi lekami, prowadząc do podwyższonego poziomu potasu w organizmie, stanu zwanego hiperkaliemią. Taka sytuacja jest niezwykle niebezpieczna i stanowi poważne ryzyko dla zdrowia. Objawy mogą obejmować bóle głowy, zawroty głowy, duszność i bóle mięśni. W ciężkich przypadkach może to skutkować zatrzymaniem akcji serca, a nawet śmiercią.

Truskawek należy również unikać w połączeniu z lekami przeciwzakrzepowymi lub niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi. W przeciwnym razie mogą wystąpić poważne działania niepożądane. Jeśli obecnie przyjmujesz leki, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem przed włączeniem truskawek do diety.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *