Istnieje danie, które łączy w sobie mocny smak, obfitość witamin i niezwykłe korzyści zdrowotne. Odkryj, które danie pochodzi z odległego regionu świata.
Wszyscy zdajemy sobie sprawę ze znaczenia utrzymywania zdrowej diety. Wiąże się to z unikaniem fast foodów i przetworzonych produktów, a także nadmiaru cukru. To, co kładziemy na talerzach, ma kluczowe znaczenie. Spożywanie różnorodnych produktów, w tym dużej ilości warzyw, owoców, pełnych ziaren, chudych białek i zdrowych tłuszczów, jest niezbędne. Spośród nich jedno danie zostało uznane za jedno z najzdrowszych na świecie. To danie to kimchi.
Czym jest kimchi?
Kimchi to tradycyjne danie z Korei, które zyskuje popularność w różnych regionach świata. Przyrządza się je z fermentowanych warzyw, głównie kapusty pekińskiej i rzodkiewki, a także czosnku, imbiru, papryczek chili i soli. Jest to jedno z podstawowych dań kuchni koreańskiej i często jest oferowane jako dodatek.
Istnieje wiele rodzajów kimchi, które różnią się składnikami i ostrością (istnieje ponad 200 odmian kimchi). Dzięki przedłużonemu procesowi fermentacji danie rozwija charakterystyczny, bogaty aromat i może być przechowywane przez dłuższy czas. Kimchi nie tylko ma wyrazisty, pikantny smak, ale jest również bardzo odżywcze – jest bogate w witaminy i probiotyki, które wspomagają trawienie.
Dlaczego warto jeść kimchi?
Proces fermentacji powoduje, że kimchi jest pełne probiotyków, które poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy (i pomagają zapobiegać rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów). Jest również bogate w witaminy, szczególnie A, B i C, i ma niską kaloryczność, co czyni je idealnym dla osób, które chcą jeść zdrowo i lekko. Spożywanie tego dania może pomóc obniżyć „zły” cholesterol, pozytywnie wpłynąć na wzrok oraz wzmocnić włosy i paznokcie. Ponadto korzystnie wpływa na wątrobę i zapewnia ochronę przed wrzodami żołądka.
Kimchi dobrze komponuje się z niemal każdym daniem – możesz dodać je do ryżu, zup, kanapek lub jeść je samo. Gotowe kimchi można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub tych specjalizujących się w produktach koreańskich. Możesz również przygotować własne domowe kimchi w „polskim” stylu.