Szokujące wyniki testu papryk z Lidla i Biedronki. Jedna sieć wygrywa

Krojenie papryki Przeanalizowano paprykę czerwoną z Lidla i Biedronki. Jedna sieć supermarketów wygrywa, ale to zwycięstwo wiąże się z pewnymi obawami. Poznaj powody, dla których tak się stało.

Fundacja Pro-Test zbadała czerwone papryki pochodzące ze sklepów Lidl i Biedronka w Warszawie w lutym 2025 r. Zostały one wysłane do laboratorium w celu przeprowadzenia szeroko zakrojonych badań na obecność pozostałości pestycydów , czyli substancji chemicznych stosowanych do ochrony upraw przed szkodnikami. Wyniki były nieoczekiwane. Sprawdź, które produkty wypadły lepiej i jakie są tego przyczyny.

Która papryka jest lepsza: Lidl czy Biedronka?

Wszystkie analizowane warzywa – zarówno z Lidla, jak i Biedronki – wykazały ślady pestycydów. Dwie niebezpieczne substancje zidentyfikowano w czerwonej papryce z Lidla, podczas gdy pięć szkodliwych chemikaliów znaleziono w produktach Biedronki . Chociaż ich poziomy były poniżej dopuszczalnych limitów (poziomy pestycydów w produktach Lidla były niższe niż w Biedronce), nie oznacza to, że obawy są nieuzasadnione.

Problem leży w efekcie koktajlowym, który odnosi się do łącznego wpływu różnych pestycydów na organizm człowieka. Wchłaniamy substancje toksyczne nie tylko z papryki . Codziennie nasze ciała są narażone na toksyny z żywności, a także z takich przedmiotów jak kosmetyki i opakowania. Skumulowany efekt pozostałości różnych pestycydów może niekorzystnie wpływać na zdrowie, nawet jeśli żaden z nich indywidualnie nie przekracza norm bezpieczeństwa. Brakuje nam nadzoru nad całkowitą ilością szkodliwych substancji przyjmowanych z różnych źródeł lub nad tym, jak te substancje mogą ze sobą oddziaływać. To właśnie nazywamy „efektem koktajlowym” – jak zauważono na stronie internetowej Pro-Test Foundation.

W analizowanych próbkach papryki odkryto związki takie jak Fludioksonil, Cyprodinil, Metrafenon i Spirotetramat. Ta ostatnia substancja, znaleziona w papryce Biedronki, budzi poważne obawy wśród specjalistów. Według Fundacji Pro-Test, Komisja Europejska „wycofuje ją z rynku, co może sugerować potencjalne ryzyko związane z jej stosowaniem”. Podejrzewa się, że negatywnie wpływa na takie aspekty, jak płodność i równowaga hormonalna w organizmie.

Jakie metody można zastosować, aby wyeliminować pestycydy z warzyw?

Pierwszym krokiem jest płukanie warzyw pod bieżącą wodą przez co najmniej 30 sekund. Ta technika pomoże usunąć pestycydy, choć nie wyeliminuje ich wszystkich. Moczenie produktów w 5% roztworze sody oczyszczonej lub użycie ozonowanej wody o stężeniu 3 mg/l może również pomóc w wyeliminowaniu szkodliwych pozostałości. „Powszechnie wiadomo, że dla wielu osób mycie owoców i warzyw w specjalnych roztworach może być niewygodne. Dlatego, jeśli wolisz, możesz po prostu umyć papryki pod bieżącą wodą. Zaleca się dodatkowo wyszorowanie powierzchni warzywa szczotką, a następnie osuszenie go czymś w rodzaju ręcznika papierowego” — sugeruje Fundacja Pro-Test.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *