Jeśli masz dość zwykłych kanapek z serem lub szynką, rozważ wybór pożywnego smarowidła, które można przygotować w kilka chwil. W zależności od składników, które dodasz, smak może się znacznie różnić, dzięki czemu nie znudzisz się nim szybko.
Zamiast trzymać się tradycyjnych dodatków do kanapek, takich jak ser lub szynka, warto zbadać gamę smarowideł, które mogą dodać orzeźwiającego akcentu naszym regularnym śniadaniom lub kolacjom. Odmiany takie jak smarowidła jajeczne, z suszonymi pomidorami lub guacamole to tylko kilka przykładów, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale także oferują niezbędne składniki odżywcze. Można je bez wysiłku przygotować w domu, co daje pewność, że nie zawierają żadnych „wzmacniaczy smaku” ani innych szkodliwych dodatków. Włączenie innej pasty do chleba do codziennych posiłków jest korzystne. Osobiście uważam, że jest to idealne uzupełnienie kanapek i nie tylko.
Najlepszy smar do pieczywa
Hummus to uwielbiany smarowidło wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jest wytwarzany z ciecierzycy, w połączeniu z oliwą z oliwek, czosnkiem, sokiem z cytryny i różnymi przyprawami. Hummus można spożywać jako smarowidło na chlebie, dip do warzyw lub jako dodatek do wielu potraw. Ponadto jest dostępny w wielu smakach – w tym suszonych pomidorach, oliwkach, papryce, a nawet burakach. Hummus można również wzbogacić imbirem i karmelizowaną cebulą. Jeśli masz ochotę na dalsze eksperymenty w kuchni, możesz przygotować hummus z awokado – dzięki czemu będzie jeszcze zdrowszy.
Przepis: Domowy hummus
Ten domowy hummus jest zdecydowanie lepszy od kupionego w sklepie.
KategoriaDodatekRodzaj kuchniBliskowschodniaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji4Liczba kalorii320 na porcję
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek tahini
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
Metoda przygotowania
- Miksowanie ciecierzycy Na początek włóż odsączoną ciecierzycę do blendera, dodaj kilka łyżek marynaty i zmiksuj.
- Dodawanie pozostałych składników Następnie dodaj inne składniki: sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, tahini, sól i pieprz oraz kminek. Mieszaj, aż mieszanka osiągnie gładką pastę.
Dlaczego warto włączyć hummus do swojej diety?
Hummus jest cennym dodatkiem do zdrowej diety, ponieważ nie tylko jest smaczny, ale także posiada liczne korzyści zdrowotne. Zawiera znaczną ilość białka roślinnego, dzięki czemu idealnie nadaje się do diet wegetariańskich i wegańskich. Ponadto jest bogaty w błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości, pomagając w ten sposób w kontrolowaniu masy ciała. Zdrowe tłuszcze z oliwy z oliwek i sezamu przyczyniają się do zdrowia serca i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Ponadto spożywanie hummusu pomaga zwalczać anemię, ponieważ jego główny składnik, ciecierzyca, jest bogatym źródłem żelaza.