Polska jest jednym z czołowych eksporterów tego rodzaju mięsa w Europie. Jego zalety są znane na całym świecie, ale rzadko pojawia się na naszych stołach. Warto przywrócić mu popularność, ponieważ może pochwalić się znaczącym profilem odżywczym. W rzeczywistości przewyższa kurczaka pod tym względem.
Ewa Wachowicz od wielu lat pokazuje Polakom, jak przygotowywać zdrowe i pyszne posiłki. Często włącza królika do swoich kulinarnych kreacji. Jej zdaniem należy on do najlepszych mięs i powinien być włączany do naszej diety tak często, jak to możliwe. Jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w składniki odżywcze. Zawiera cenne makro- i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pod tym względem przewyższa wołowinę, wieprzowinę, a nawet słynnego kurczaka. Odkryj powody, dla których warto rozważyć to mięso.
Jakie są wartości odżywcze mięsa króliczego?
Mięso królicze wyróżnia się niskim poziomem cholesterolu (35-50 mg na 100 gramów). Dla porównania, 100-gramowa porcja kurczaka zawiera od 78 do oszałamiających 98 mg cholesterolu. Ponadto produkt polecany przez Ewę Wachowicz jest bogaty w łatwo przyswajalne białko. Ta cecha poprawia zdrowie układu trawiennego i zapewnia przedłużone uczucie sytości po posiłkach bez przeciążania żołądka. W związku z tym jest doskonałą opcją dla osób na diecie odchudzającej, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów i ograniczyć podjadanie w ciągu dnia.
Ponadto mięso królicze jest bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają optymalne funkcjonowanie zarówno układu nerwowego, jak i sercowo-naczyniowego. Wzmacniają one funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie i pomagają zapobiegać rozwojowi blaszek miażdżycowych. W konsekwencji obniżają ryzyko miażdżycy, udaru mózgu lub zawału mięśnia sercowego. Zmniejszają również prawdopodobieństwo wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Ponadto mięso królicze jest prawdziwą skarbnicą witamin i pierwiastków śladowych. Zawiera żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i mangan, a także witaminy z grupy B.
Jak włączyć królika do swojej diety?
Mięso królika można przyrządzać na różne sposoby, w tym pieczenie, duszenie, smażenie i gotowanie. Przed gotowaniem korzystne jest zamarynowanie go, na przykład w mleku, śmietanie lub kefirze z przyprawami. Proces ten pozwala mięsu zmięknąć i uzyskać charakterystyczny smak. Mięso doskonale komponuje się z wieloma sosami, takimi jak sos śmietanowy, i wspaniale komponuje się z różnymi warzywami (marchewką, pietruszką itp.).