W epoce Żelaznej Kurtyny przygotowywanie posiłków często kręciło się wokół podstawowej koncepcji: tworzenia czegoś przy użyciu minimalnych zasobów. Niemniej jednak, nawet w tak trudnych czasach, Polakom udało się stworzyć prawdziwe kulinarne „perełki” o licznych korzystnych właściwościach odżywczych.
Dr Bartek Kulczyński to doświadczony dietetyk, który chętnie dzieli się swoją wiedzą w Internecie. Często publikuje treści, w których przestrzega przed produktami niskiej jakości. Jednak jeden z jego filmów wyróżnia się jako wyjątek od tego trendu. W nim podkreśla dania, które warto włączyć do swojej diety. Wielu Polaków zna je z dzieciństwa lub młodości, często przywołując je z rodzinnych anegdot. Są to posiłki z czasów PRL-u. Dziś mogą zanikać w pamięci, ale kiedyś były podstawą na polskich stołach. Dowiedz się, które przysmaki zasługują na odrodzenie i dlaczego.
Ta pożywna ryba cieszyła się dużym powodzeniem w okresie PRL-u.
Kompilacja przygotowana przez dr. Bartka Kulczyńskiego zawiera m.in. śledzia w śmietanie z ziemniakami . Wybór ten z pewnością nie jest przypadkowy. Według eksperta śledź należy do najbardziej odżywczych ryb dostępnych na rynku. Charakteryzuje się niskim poziomem zanieczyszczeń, oferując jednocześnie znaczną wartość odżywczą.
Stanowi wyjątkowe źródło witaminy B12 w naszej diecie. W porcji stu gramów znajduje się jej aż 13 mikrogramów. Jeśli zjemy tylko jedną piątą tej porcji, czyli 20 gramów, przyswoimy ponad 2,5 μg witaminy B12, co stanowi ponad 100 procent dziennego zapotrzebowania. […] Ponadto śledź dostarcza nam niezbędnych pierwiastków śladowych, w tym jodu i selenu – wyjaśnia ekspert.
Ponadto śledź jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, potas i korzystne kwasy tłuszczowe omega-3. Te elementy pomagają obniżyć poziom trójglicerydów, co minimalizuje ryzyko różnych schorzeń, takich jak miażdżyca, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, zawały serca lub udary. Ponadto zmniejszają stany zapalne w tkankach i zapewniają ochronę przed rakiem.
Dietetyk Bartek Kulczyński zaleca zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym, ponieważ śmietana zawiera wysokie stężenie nasyconych kwasów tłuszczowych (które mogą być szkodliwe dla zdrowia, gdy są spożywane w nadmiarze). Ekspert zwraca również uwagę, że ziemniaków, które często są podawane ze śledziem, nie należy przegotowywać.
Inne odżywcze posiłki z okresu PRL
Dietetyk Bartek Kulczyński również opowiada się za wątróbką z cebulą . Ten rodzaj podrobów to skarbnica wielu niezbędnych składników odżywczych, przede wszystkim żelaza. Dostarcza również cynku, selenu, choliny, witaminy A i B5 (kwasu pantotenowego). Ekspert zaleca łączenie jej z chlebem pełnoziarnistym lub kaszą jęczmienną.
Innym daniem polecanym przez specjalistę jest fasolka po bretońsku . Jest to doskonałe źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienny. Przedłuża uczucie sytości po posiłkach, zapobiegając w ten sposób niepotrzebnemu podjadaniu. Jednocześnie poprawia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje częstotliwość wypróżnień. Zmniejsza ryzyko zaparć i innych problemów żołądkowo-jelitowych. Danie to jest również bogate w likopen, związek o znaczących właściwościach przeciwnowotworowych, szczególnie w ochronie przed rakiem jelita grubego.