Cena karpia to kwestia interesująca Polaków w okresie Bożego Narodzenia. Popularna na wigilijnym stole ryba zaczęła już pojawiać się na rynkach poza dostępnymi w dyskontach przez cały rok częściami jak np. płaty ze skórą. Ile trzeba będzie zapłacić za karpia na Wigilię w 2024 r.? Zaskoczeniem jest fakt, że mimo inflacji nie należy spodziewać się podwyżek. Warto również wiedzieć, że nie tylko cena jest ważna.
/123RF/PICSEL
Karp to ryba, której sprzedaż rośnie w grudniu lawinowo. Powodem jest fakt, iż w powojennej Polsce utarło się, że jest to ryba wigilijna i powinna znaleźć się na każdym świątecznym stole. Znamy pierwsze stawki, jakie trzeba zapłacić za karpia w 2024 r.
Cena karpia przed świętami nie powinna wzrosnąć
Cena karpia na Boże Narodzenie 2024 nie powinna wydrenować kieszeni Polaków. Jak podaje Gazeta Pomorska, hodowcy w województwie kujawsko-pomorskim rozpoczęli już odławianie i sprzedaż karpi przeznaczonych na wigilijny stół.
Reklama
„Podejrzewam, że ceny utrzymają się na takim samym poziomie, jak rok temu. Zresztą jak od dwóch – trzech lat. […] W tym roku było tańsze zboże, z kolei wzrosły koszty energii i koszty pracowników” – tłumaczył Marcelin Czelny z Gospodarstwa Rybackiego „Ślesin” cytowany przez Gazetę Pomorską.
Ile zapłacimy za karpia na Wigilię?
Targi rybne w woj. kujawsko-pomorskim już od połowy listopada przygotowują się na sprzedaż karpia. Ile trzeba zapłacić za świeżego karpia w 2024 r. niedługo przed Bożym Narodzeniem? Ceny w detalu kształtują się w okolicach 25-27 zł. 25 zł za kg karpia zapłacimy na targach we Włocławku, Brodnicy, czy Grzmiącej. Drożej, bo 27 zł za kg ryby w detalu zapłacić trzeba na targu w Broniewicach koło Janikowa.
Karp dostępny jest również w dyskontach. Lidl, Biedronka, czy Dino oferują rybę w częściach niemal przez cały rok. Dopiero przed Wigilią w sklepach pojawiają się większe zapasy karpia. W Lidlu świeży płat karpia ze skórą to wydatek 5,49 zł za 100 g, a więc za kg karpia w tej formie zapłacić trzeba aż 54,90 zł. Natomiast w sieci Selgros Cash&Carry za ten sam produkt zapłacić trzeba zapłacić 3,14 zł za 100 g, a więc 31,40 zł za kg.
Kupując karpia trzeba zwrócić uwagę na szczegóły
Nie tylko cena karpia powinna zwrócić uwagę klientów robiących zakupy przed Bożym Narodzeniem. Zanim wydamy pieniądze na rybę przeznaczoną na wigilijny stół, konieczne jest wybranie takiej, która będzie świeża i dobrej jakości.
Warto zwrócić uwagę na skórę karpia. Nie powinna się lepić, natomiast charakteryzować powinna ją jędrność. Ważne jest również to, jak wyglądają skrzela ryby. Pieniądze wydane na karpia z krwistoczerwonymi skrzelami oraz błyszczącymi oczami będą dobrze wydanymi pieniędzmi. Najlepszym wyborem w sklepie będzie sięgnięcie po rybę, która waży od półtora do dwóch kilogramów.
Odtwarzacz wideo wymaga uruchomienia obsługi JavaScript w przeglądarce. Polsat News Polityka