Siemię lniane, czyli nasiona lnu, to jeden ze zdrowszych produktów, jaki możemy znaleźć w sklepach. Dodatkowo jest to produkt naprawdę tani, który wystarczy nam na dość długi czas. Wbrew pozorom nie jest to jedynie remedium na problemy żołądkowe. Kisiel lniany warto przygotowywać jesienią i zimą, gdy często dopadają nas przeziębiania. Żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt zdrowotny, dobrze jest łączyć nasiona lnu z innymi produktami. Dzięki temu nasz organizm jeszcze lepiej poradzi sobie z infekcjami.
Prozdrowotne właściwości siemienia lnianego
Dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia, w opublikowanym przez siebie nagraniu wymienił zalety spożywania kisielu z nasion lnu. Taki kisiel lniany pomaga złagodzić wrzody żołądka, jak również zmniejszyć ból gardła, a nawet zahamować odruch kaszlu.
Jest to spowodowane tym, że po zaparzeniu nasiona lnu wytwarzają pewien śluz, który pokrywa nasze błony śluzowe i w ten sposób działa ochronnie – wyjaśnił.
To jednak nie wszystkie właściwości kisielu z nasion lnu. Jedzenie takiego specjału jest wyjątkowo korzystne dla naszego układu krążenia.
Jedzenie nasion lnu pomaga łagodnie obniżyć skurczowe ciśnienie krwi, jak również przyczynia się do redukcji trójglicerydów – powiedział specjalista.
Dodał również, że naukowcy zauważyli, że związki chemiczne, które znajdują się w nasionach lnu, poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych u osób zmagających się z chorobą wieńcową. Dodatkowo nasiona lnu poprawiają pracę stłuszczonej wątroby (obniżają aktywność enzymów wątrobowych). Osoby, które regularnie sięgają po te drobinki, mają niższe ryzyko stłuszczenia wątroby aż o 20 procent.
Co dodać do kisielu z siemienia lnianego?
Zwykle taki kleik lniany przygotowuje się z użyciem samej wody. Warto jednak dodać do niego także rumianek, ponieważ wyciąg z rumianku działa przeciwzapalnie na błony śluzowe wyściełające przewód pokarmowy – przede wszystkim na żołądek. Dodatkowo, jak zauważył dietetyk, rumianek wykazuje właściwości przeciwskurczowe na mięśnie gładkie jelit i pomaga w ich prawidłowej pracy. Taki kisiel będzie więc odpowiedni również dla osób, które zmagają się z wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Jeśli zaś zmagamy się z bólem gardła i jesteśmy przeziębieni, to warto rozważyć sporządzenie kisielu lnianego na bazie naparów z kwiatów czarnego bzu lub kwiatów lipy. A to dlatego, że składniki w nich obecne działają napotnie – powiedział.
Napar z kwiatów lipy pomoże w przypadku chorób przeziębieniowych z objawami gorączki, a także w przypadku nieżytu dróg oddechowych. Z kolei napary z kwiatów czarnego bzu ułatwiają odkrztuszanie śluzu zalegającego w drogach oddechowych.
Jak zrobić ksiel z siemienia lnianego?
Przygotowanie kisielu z siemienia lnianego jest naprawdę bardzo szybkie i proste. Kisiel ten ma delikatną, lekko śluzowatą konsystencję i może być spożywany na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji. Ważne jest jednak, by unikać popularnego błędu podczas spożywania siemienia lnianego, ponieważ można sobie jeszcze bardziej zaszkodzić.
Przepis: Kisiel z siemienia lnianego
Kisiel lniany to naturalny środek o wielu właściwościach zdrowotnych
KategoriaNapójRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 min.Liczba porcji1
Składniki
- 2 łyżki nasion lnu (w całości lub zmielonych)
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżka suszonych kwiatów rumianku (albo czarnego bzu lub lipy)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naparuŁyżkę kwiatów rumianku (lub czarnego bzu albo lipy) zalejcie szklanką wrzątku. Całość odstawcie na 5 minut, aby zioła się zaparzyły.
- Dodanie nasion lnuPo 5 minutach przecedźcie napar i dodajcie do niego nasiona lnu. Poczekajcie, aż nasiona lnu napęcznieją i zmiękną w naparze.