Uważaj na to warzywo! Sprawia, że bulion jest „toksyczny”

Bulion z kurczaka Rosół jest uważany za jedną z najzdrowszych zup w kuchni polskiej. Jednak szybko może przekształcić się w prawdziwą toksynę. Wszystko to za sprawą jednego, pozornie nieszkodliwego warzywa.

Rosół należy do najpopularniejszych zup w Polsce. Często podaje się go podczas posiłków, a każda osoba ma swój własny, unikalny sposób przyrządzania tego dania. Wielu ludzi dodaje do niego różne warzywa, takie jak marchew, cebula i seler. Ponadto wielu dodaje do garnka inny składnik, który nadaje potrawie piękny złoty odcień i bogatszy smak. Jednak płacą za to wysoką cenę, często nie zdając sobie z tego sprawy. Narażają swoje zdrowie. Dowiedz się, co to konkretnie oznacza.

Dlaczego bulion może być szkodliwy?

Bulion staje się niezdrowy z powodu jednego niepozornego dodatku. Winowajcą jest pieczona cebula . Jej długotrwałe brązowienie ma wyraźnie szkodliwy wpływ na organizm. Podczas procesu zachodzą liczne reakcje chemiczne, których „produktem ubocznym” jest akrylamid . Ten związek przyczynia się do toksycznych właściwości pieczonej cebuli, a w konsekwencji całego bulionu. W tym kontekście stopień zbrązowienia warzywa ma kluczowe znaczenie. Im wyraźniejsze zbrązowienie, tym gorszy wynik.

Ważne jest podkreślenie, że akrylamid (nazywany również akrylamidem) został zidentyfikowany jako czynnik rakotwórczy . Mówiąc inaczej, sprzyja powstawaniu chorób nowotworowych. Wchodzi w interakcje z ludzkimi cząsteczkami DNA, potencjalnie powodując uszkodzenia komórkowe i mutacje genetyczne, które mogą ostatecznie prowadzić do powstawania guzów i innych patologicznych zmian w tkankach. Odgrywa również rolę w podsycaniu stanu zapalnego, osłabiając odporność i integralność ścian naczyń krwionośnych. Ponadto zaburza funkcjonowanie układu nerwowego.

Czy powinniśmy przestać dodawać cebulę do bulionu?

Istnieje metoda łagodzenia negatywnego wpływu zwęglonej cebuli na organizm. Po prostu upewnij się, że nie zostanie ona nadmiernie przypalona lub, co gorsza, zwęglona. Zaleca się powstrzymanie się od przyrumieniania warzyw palnikiem. Lepszym podejściem jest lekkie podsmażenie ich na suchej patelni, bez dodawania tłuszczu. Ponadto dobrą strategią na zmniejszenie spożycia akrylamidu jest ograniczenie spożycia chipsów, intensywnie smażonych frytek lub wysoko przetworzonych produktów i przekąsek. Produkty te mają tendencję do posiadania najwyższych stężeń tego toksycznego związku.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *