Czosnek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych składników w polskiej kuchni i jest podstawowym składnikiem wielu przepisów. Wielu Polaków kupuje go w dużych ilościach. Niemniej jednak często podejmują najmniej korzystny wybór, wybierając warzywa obciążone chemikaliami.
Czosnek jest bogaty w ważne elementy bioaktywne. Posiada właściwości antybakteryjne, powstrzymujące wzrost szkodliwych mikroorganizmów. Może obniżać ciśnienie krwi i poziom glukozy, a także zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie odmiany czosnku dostępne w sklepach oferują takie korzyści zdrowotne. Niektóre mogą nawet stwarzać ryzyko dla zdrowia. Dowiedz się, których rodzajów czosnku należy całkowicie unikać.
Jakiego czosnku należy unikać?
Specjaliści przestrzegają przed włączaniem do diety czosnku pochodzącego z Chin . Warzywa uprawiane w Azji są zazwyczaj uprawiane bez odpowiedniego nadzoru. Nie spełniają tych samych rygorystycznych standardów, co te sprzedawane w Europie, co często prowadzi do niskiej jakości. Czosnek z Chin jest często „traktowany” antybiotykami i środkami konserwującymi. Przed dotarciem na „stary kontynent” jest powszechnie spryskiwany określonymi chemikaliami, aby zapewnić jego konserwację podczas transportu i zachować świeżość przez dłuższy czas. Niestety, procesy te niekorzystnie wpływają na jakość warzywa i mogą mieć również negatywne konsekwencje dla zdrowia ludzi, potencjalnie zaostrzając stany zapalne tkanek, upośledzając funkcje odpornościowe i wywołując różne reakcje alergiczne.
Jak rozpoznać czosnek chiński?
Chiński czosnek jest na ogół większy od swoich europejskich odpowiedników, często prezentując bardziej jednolity kształt i biały odcień. Może również wytwarzać łagodniejszy aromat i mieć słodszy smak. Należy jednak pamiętać, że wiele zależy od konkretnej odmiany warzywa. Nie da się zaprzeczyć, że czosnek z Państwa Środka jest tańszy niż czosnek ze „starego kontynentu”, co jest istotnym czynnikiem jego popularności na rynku. Warto również zauważyć, że chiński czosnek nie kiełkuje, nawet przy dłuższym przechowywaniu.
Kto powinien powstrzymać się od spożywania czosnku?
Czosnek posiada wiele dobroczynnych właściwości; niemniej jednak może powodować problemy żołądkowo-jelitowe u niektórych osób z wrażliwym układem trawiennym. Objawy mogą obejmować dyskomfort w jamie brzusznej, biegunkę, nudności i wzdęcia. Ważne jest również, aby pamiętać, że czosnek wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, takimi jak leki przeciwzakrzepowe lub obniżające poziom glukozy we krwi. Osoby uczulone na czosnek powinny całkowicie go unikać. Ponadto osoby, które niedawno przeszły operację lub mają zaplanowaną operację, powinny powstrzymać się od jego stosowania.