Nie każda metoda przygotowywania jajek jest korzystna dla zdrowia. Niestety, okazuje się, że wiele osób w Polsce często wybiera tę mniej odpowiednią technikę, co może mieć negatywny wpływ na ich samopoczucie. Dowiedz się, czego unikać.
Jajka są podstawowymi składnikami powszechnie wykorzystywanymi w gotowaniu. Są prawdziwym rezerwuarem korzyści odżywczych. Ponadto są niezwykle sycące i uniwersalne – można je gotować, dodawać do naleśników lub ciast, lub tworzyć klasyczny deser znany jako kogel-mogel. Wyjątkowo dobrze uzupełniają również różne sałatki. Okazuje się jednak, że nie każda metoda gotowania ma pozytywny wpływ na nasze ciała.
Najbardziej niezdrowa metoda gotowania jajek
Istnieje technika gotowania jaj, która jest szczególnie szkodliwa dla zdrowia. Smażenie jest niewątpliwie najbardziej niezdrowym sposobem przygotowywania jajek . Wysokie temperatury niszczą niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy i przeciwutleniacze – zmieniają strukturę białka, zmniejszając jego wartość odżywczą. W rezultacie organizm nie może w pełni wykorzystać dobroczynnych właściwości jaj. Dodany tłuszcz zwiększa kaloryczność jaj i utrudnia trawienie. Stanowi to poważny problem dla osób będących na diecie, ale wpływa również na innych – nadmiar tłuszczu i utlenianie niektórych składników może negatywnie wpływać na zdrowie. Znacznie lepszą opcją są jajka na miękko lub na twardo, które pomagają im zachować pełną wartość odżywczą, dzięki czemu mają mniej kalorii.
Dlaczego warto włączyć jajka do swojej diety?
Jaja są sycące, pomagają regulować apetyt i stanowią doskonałą opcję dla zdrowej, zbilansowanej diety. Są jednym z najcenniejszych źródeł składników odżywczych. Bogate w wysokiej jakości białko, dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy A, D, E, K i witaminy z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i metabolizm. Ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny wspomagają zdrowie oczu, podczas gdy lecytyna wspomaga pracę mózgu i wątroby. Zastanów się również, czy spożywanie jaj podnosi poziom cholesterolu.