Te warzywa z Biedronki poleca dietetyk. Jeden z nich zszokował internautów

Mężczyzna na zakupach, zdjęcie poglądowe Warzywa powinny być podstawą odżywczej diety. Znany specjalista Michał Wrzosek wskazuje, które warzywa najczęściej wybiera. Sprawdź, czy masz je w spiżarni.

Dietetyk dr Michał Wrzosek chętnie dzieli się swoją wiedzą na temat zdrowego odżywiania za pośrednictwem platform internetowych. W jednym z materiałów udostępnionych online przedstawił swój osobisty ranking warzyw. Wyróżnił pięć warzyw, które najczęściej pojawiają się w jego kuchni. Jeden z wyborów na liście zaskoczył wielu odbiorców i wywołał dyskusję w komentarzach. Dowiedz się, co wywołało najwięcej dyskusji.

Najlepsze warzywa z Biedronki polecane przez dietetyka

Pierwsze miejsce w „rankingu” opracowanym przez Michała Wrzoska zajmuje rukola . To zioło świetnie nadaje się do kanapek i jest bogate w niezbędne związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak zauważył dietetyk, zawiera osiemnaście minerałów, w tym potas, żelazo, wapń, cynk i magnez. Drugie miejsce zajmują pomidory . Owoce te są źródłem likopenu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Odgrywa on rolę w spowalnianiu procesów starzenia, łagodzeniu stanów zapalnych i zwalczaniu wolnych rodników. Ponadto obniża ryzyko zachorowania na raka. Co ciekawe, najwięcej dobroczynnych właściwości wykazują nie świeże pomidory, ale raczej te przetworzone, takie jak passata czy puree.

W kuchni Michała Wrzoska znajdują się również mrożone warzywa . Ta opcja jest idealna, gdy brakuje czasu na przygotowanie posiłku „od podstaw” i pragniesz czegoś zdrowego w pośpiechu. Ważne jest, aby pamiętać, że mrożone produkty spożywcze zachowują pełną wartość odżywczą. Ponadto często zawierają więcej składników odżywczych niż ich świeże odpowiedniki.

Jakie inne warzywa kupuje dietetyk w Biedronce?

Przedostatnią pozycję na „liście zakupów” Michała Wrzoska zajmują ogórki kiszone . Niektórzy internauci w komentarzach zamieszczonych pod materiałem udostępnionym przez dietetyka zauważyli, że warzywa kiszone w occie mogą nie być najlepszym wyborem pod względem odżywczym. Znacznie zdrowszym wyborem byłyby warzywa fermentowane. To rzeczywiście prawda. Należy jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach. Po pierwsze, kiszenie warzyw nie oznacza, że straciły one swoje wartości odżywcze, a po drugie, „dawka czyni truciznę”.

Ranking dietetyka „zamyka” brokuły , pożywne warzywo, które wspomaga funkcje organizmu na różnych poziomach. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, wspomaga procesy trawienne, a dzięki zawartości luteiny wspomaga zdrowie wzroku. Chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i poprawia ostrość widzenia.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *