Temat żywności przeciwdepresyjnej wzięła pod lupę profesor Ewa Stachowska. Specjalistka z dziedziny żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie swoją wiedzą chętnie dzieli się w mediach społecznościowych. W jednym z opublikowanych postów poruszyła kwestię roli, jaką odgrywa jedzenie w profilaktyce zaburzeń nastroju. Okazuje się, że w zapobieganiu tego typu problemom pomóc mogą popularne produkty, które wiele osób ma w swojej kuchni
Co jeść, by zmniejszyć ryzyko depresji?
Zdrowie psychiczne wspierają ryby i orzechy. Zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Poprawiają funkcjonowanie poznawcze. Wzmacniają koncentrację i ułatwiają zapamiętywanie. Jednocześnie łagodzą stres i poprawiają nastrój. Podobne działanie wykazują również inne produkty ze szczególnym uwzględnieniem kawy i słodycze. Nie chodzi jednak o wysoce przetworzone batony czy cukierki, ale ciemną czekoladę z wysoką zawartością kakao. Dla wielu osób sporym zaskoczeniem może być fakt, że łagodzeniu objawów depresji sprzyja również spożywanie nabiału.
Metaanalizy pokazują, że niektóre składniki żywności mogą mieć łagodne działanie przeciwdepresyjne […] To jogurty. Ich regularne spożywanie może pozytywnie wpływać na nastrój i zmniejszać ryzyko depresji – zauważa profesor Ewa Stachowska.
Wskazane produkty działają na układ nerwowy poprzez oś jelita-mózg. Modyfikują mikrobiotę jelitową, zmniejszają stany zapalne i poprawiają funkcjonowanie neuroprzekaźników. Specjalistka podkreśla, że spożywanie jogurtów nie może być traktowane jako zamiennik farmakoterapii. Dietetyk pomaga pacjentowi z depresją, ale nie zastąpi lekarza. Dlatego osoby, które zmagają się z obniżeniem nastroju, zawsze powinny skierować swoje pierwsze kroki do odpowiedniego eksperta (psychiatry).
Jak objawia się depresja?
Profesor Ewa Stachowska apeluje, by nigdy nie lekceważyć objawów depresji. Należy ją diagnozować i leczyć. Zaniepokoić powinny symptomy takie jak na przykład obniżenie nastroju, odczuwanie ciągłego przygnębienia, niechęć do podejmowania aktywności, utrata dotychczasowych zainteresowań, zaburzenia snu, brak apetytu czy widoczne pogorszenie funkcjonowania poznawczego. Chory miewa duże trudności z zapamiętywaniem informacji i skupieniem uwagi. Izoluje się od otoczenia. Przestaje wykonywać czynności, które kiedyś sprawiały mu przyjemność. Warto podkreślić, że obraz depresji nie jest jednoznaczny, a choroba może mieć różny przebieg. Niekiedy może wiązać się z pobudzeniem i ożywieniem, a nie spowolnieniem aktywności.