Robię te tosty bez grama zbędnego tłuszczu. To mój przepis na szybkie i smaczne śniadanie

Tosty jogurtowe Klasyczne kanapki na śniadanie to już przeżytek. Chcecie spróbować czegoś innego? Postawcie na tosty w niecodziennym wydaniu i rozpocznijcie dzień z przytupem.

Tosty w klasycznej odsłonie to kromki pieczywa obtoczone w rozmąconym jajku i usmażone na rozgrzanym tłuszczu. Taka wersja śniadania nie jest jednak najlepszym wyborem. Dlatego postanowiłam przygotować je w inny, znacznie zdrowszy sposób i zmodyfikowałam tradycyjną recepturę. Poznajcie przepis na pyszne, dietetyczne tosty jogurtowe.

Jak zrobić dietetyczne tosty na śniadanie?

Wystarczy zmienić sposób obróbki termicznej chleba i upiec tosty, zamiast usmażyć. Ta modyfikacja nie wpływa negatywnie na smak tostów. Nie wydłuża też znacząco czasu ich przygotowania. Zobaczcie, jak zrobić ten pyszny przysmak krok po kroku.

Przepis: Dietetyczne tosty jogurtowe

To zdrowsza wersja klasycznych przysmaków. Musicie jej spróbować.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniWegetariańskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 jajko
  • kilka truskawek
  • płatki migdałowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUmyte i pozbawione szypułek truskawki pokrójcie na mniejsze kawałki. Jogurt naturalny połączcie z miodem i jajkiem. Dokładnie wymieszajcie całość
  2. Robienie tostówMasę jogurtową połóżcie na kromkach pieczywa. Posypcie całość kawałkami truskawek
  3. Pieczenie tostówNagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i połóżcie na niej przygotowane kromki chleba. Pieczcie tosty przez 10 minut.
  4. Podawanie tostówGotowe tosty posypcie płatkami migdałowymi (opcjonalnie).

Wskazówka: Pamiętajcie, że możecie użyć nie tylko truskawek, ale również innych owoców. Dobrze sprawdzą się między innymi banany pokrojone w plasterki. Nie zapomnijcie umyć ich przed obraniem.

Rada: Do masy jogurtowej możecie dodać też inne składniki, na przykład syrop klonowy.

Jak podawać tosty jogurtowe?

Tosty jogurtowe najlepiej smakują na ciepło. Możecie podawać je z dowolnymi owocami i dodatkami. Warto sięgnąć na przykład po posiekane orzechy włoskie, nasiona chia, ziarna sezamu lub prażone pestki słonecznika. Jeśli chcecie, by przysmak zyskał jeszcze lepszy aromat i smak, ułóżcie na nim kilka listków mięty. Dobrym rozwiązaniem (choć mniej dietetycznym) jest polanie gotowych tostów sosem czekoladowym lub posypanie ich wiórkami z czekolady.

Inne propozycje na szybkie śniadanie

Jeśli lubicie szybkie śniadania na słodko, z pewnością przypadnie wam do gustu przepis na kanapeczki ze skyrem na bazie wafli ryżowych. Robi się je błyskawicznie z kilku łatwo dostępnych składników. Są pyszne, zdrowe, a w dodatku dietetyczne i, podobnie jak przedstawione dziś tosty, stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kanapek.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *