Włochy słyną z prostych i szybkich przekąsek. Jedną z nich jest bruschetta, czyli pyszny przysmak na każdą okazję. Zrobisz ją w mniej niż 30 minut z kilku tanich i łatwo dostępnych składników.
Nie wiadomo, skąd dokładnie pochodzi przepis na bruschettę. Jedne teorie głoszą, że narodził się w Kalabrii lub Apulii, inne mówią o jego toskańskim rodowodzie. Pewne jest natomiast to, że przekąska szybko zyskała popularność w całej Italii, a także wielu innych krajach świata. Nie musisz nigdzie wyjeżdżać, by jej posmakować. Możesz zrobić ją u siebie w domu. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia ani specjalnych sprzętów.
Jak zrobić klasyczną włoską bruschettę?
Bruschetta to nic innego jak grzanka z pomidorami i bazylią. Tak wygląda klasyczna wersja tej przekąski. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Cały proces składa się z trzech łatwych kroków. Najpierw trzeba przyszykować potrzebne składniki, potem ułożyć kromki pieczywa na blasze i wsadzić je do nagrzanego piekarnika.
Przepis: Bruschetta
Grzanki z pomidorami i bazylią to prosta, ale obłędnie pyszna przekąska.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji5
Składniki
- 5 kromek ciabatty
- 10-12 małych pomidorków
- 3 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówObierz pomidory ze skórki i pokrój na mniejsze części. Ząbek czosnku przekrój na pół i natrzyj nim kromki chleba. Pozostałe ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z pomidorami i łyżką oliwy.
- Podpiekanie kromekUłóż kromki chleba na blasze do pieczenia i skrop je oliwą z oliwek. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez 2-3 minuty.
- Robienie bruschettyNałóż na podpieczone kromki przygotowaną wcześniej mieszankę z pomidorów, czosnku i oliwy. Potem wsadź je z powrotem do piekarnika na minimum 5 minut. Poczekaj aż się mocniej podpieką.
- Podawanie bruschettyPodpieczone kromki chleba wyjmij z piekarnika, skrop jeszcze raz oliwą i posyp listkami bazylii.
Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką ciabatty (czyli włoskiego, białego chleba), możesz wykorzystać inne rodzaje pieczywa, na przykład bagietkę, a nawet kromki chleba.
Rada: Pomidory obierzesz szybciej, jeśli wcześniej je sparzysz. W tym celu natnij skórkę poszczególnych warzyw na krzyż i polej pomidory wrzątkiem. Odczekaj kilka sekund i zanurz pomidory w zimnej wodzie. Skórka zacznie odchodzić.
Inne odmiany bruschetty
Nie ma jednego sposobu na zrobienie bruschetty. Przepisów na tę włoską przekąskę jest bardzo wiele. Co więcej, możesz je dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich potrzeb oraz upodobań smakowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić recepturę o cebulę, ser mozzarella, szynkę parmeńską, szczypiorek lub natkę pietruszki. Wszystko zależy od ciebie. Bruschetta najlepiej smakuje na gorąco. Warto serwować ją od razu po wyjęciu z piekarnika. Uważaj, by podczas jedzenia się nie poparzyć.