Partia popularnych parówek jest wycofywana z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie – uważać muszą alergicy. To już drugi produkt wycofany w ostatnim czasie tego samego powodu.
Chodzi o partię parówek, w których kontrolerzy wykryli obecność białka sojowego. Informacji o tym alergenie nie było na etykiecie parówek, stąd cała partia musi być wycofana ze sprzedaży.
Wycofywane parówki – szczegóły produktu
GIS w swoim komunikacie podał szczegóły wycofywanego produktu:
- Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów,
- Numer partii:C32541,
- Data minimalnej trwałości: 06/10/2023,
- Producent:SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001.
„Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi. Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie” – czytamy w komunikacie GIS. Jak podkreślono, parówek nie powinny spożywać osoby z alergią na białko sojowe.
To już drugi produkt tego samego producenta wycofany w ostatnim czasie z powodu obecności białka soi. Wcześniej GIS informował o wycofaniu partii surowego boczku. Dokładnie tak samo jak w przypadku parówek, informacji o alergenie nie było na etykiecie produktu, a producent poinformował o kontroli w zakładzie i dochodzeniu, aby znaleźć źródło zanieczyszczenia mięsa (bo jak zapewnił, soja nie jest dodawana do boczku).
Alergia na białko soi – objawy
Alergia na białko soi to jedna z alergii pokarmowych. U osoby uczulonej może spowodować reakcję alergiczną, a ta z kolei może objawiać się m.in. reakcjami skórnymi oraz dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – nudnościami, wymiotami czy biegunką. W skrajnych przypadkach może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.