Najlepsze pierogi od mojej babci. Wareniki mają wyjątkowo delikatne ciasto, a pochodzą z Ukrainy

Wareniki z tradycyjnym farszem Wareniki to smak mojego dzieciństwa. Pierogi mojej babci z wyglądu przypominają tradycyjne polskie danie, ale ich ciasto jest dużo delikatniejsze. Odziedziczyłam przepis na nie i teraz danie to robię dla mojej rodziny.

Pierogi od mojej babci to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Wareniki (varenyky) z ziemniakami to pierogi nadziewane farszem z ugotowanych ziemniaków i zrumienionej cebulki. W tej wersji jadałam je w dzieciństwie. Teraz zdarza się, że robię wareniki również z innymi nadzieniami, np. lubianym przez moje dzieci twarogiem. Z farszem możecie poeksperymentować. Jednak ciasto zróbcie z poniższego przepisu. Jest wyjątkowo delikatne i elastyczne. Nigdy więcej nie skorzystacie z innej receptury. Zobaczcie, jak zrobić ukraińskie pierogi.

Przepis: Ciasto na wareniki

Wareniki to danie przypominające pierogi kuchni polskiej, ale wyróżnia je delikatniejsze i bardziej elastyczne ciasto.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania45 min.Liczba porcji4

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml (3/4 szklanki) wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Wygniatanie ciastaMąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie 180 ml gorącej wody i 2 łyżki oleju. Wszystko wymieszajcie. Na początku możecie robić to dużą łyżką, by się nie poparzyć. Następnie na stolnicy lub blacie zagniatajcie ciasto rękami i wyrabiajcie bez pośpiechu przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ważne, by nie podsypywać mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możecie dodać trochę więcej ciepłej wody.
  2. Leżakowanie ciastaUformujcie ciasto w kulkę i przykryjcie wilgotną ściereczką. Pozostawcie je na 20-30 minut, by ciasto „odpoczęło”.
  3. Przygotowanie placuszków na werenikiPo tym czasie podzielcie ciasto na cztery części. Jedną rozwałkujcie, a resztę trzymajcie w tym czasie pod przykryciem. Z cienkiego placka wycinajcie krążki, wykorzystując do tego np. szklankę lub kubek o średnicy 7-8 cm.

Przepis: Farsz z ziemniaków

Farsz z ziemniaków i zarumienionej cebulki to tradycyjne wypełnienie wareników, czyli pierogów ukraińskich.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania1 godz.Liczba porcji4

Składniki

  • 800 gramów ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówObierzcie i ugotujcie ziemniaki. Aby przyspieszyć gotowanie, możecie pokroić ziemniaki na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu przeciśnijcie je przez praskę, by uzyskać gładką masę ziemniaczaną. Oczywiście możecie też skorzystać z klasycznego tłuczka do ziemniaków.
  2. Przygotowanie cebuliCebulę obierzcie, posiekajcie drobno i podsmażcie na oleju aż do zarumienienia.
  3. Wymieszanie składnikówPołączcie cebulę z masą ziemniaczaną, doprawcie farsz solą i pieprzem. Nakładajcie go łyżeczką na placuszki z ciasta na waremiki.

Aby przygotować pierogi ukraińskie, nakładajcie farsz na krążki z ciasta i dokładnie zlepiajcie ich brzegi. Zanim włożycie wareniki do osolonej, gotującej się wody, odkładajcie je na bok na kilka minut. Następnie gotujcie pierogi przez 3-5 minut. Wyciągnijcie je z wody łyżką cedzakową. Podawajcie na ciepło z kwaśną śmietaną. Wareniki smakują wyśmienicie również polane roztopionym masłem.

Jaki farsz można jeszcze dać do wareników, pierogów ukraińskich?

Pierogi ukraińskie możecie nadziewać różnymi farszami. Oto kilka tradycyjnych farszów, które zdarza mi się wykorzystywać do przygotowania wareników:

  • Farsz z twarogu z ziołami. Półtłusty twaróg rozdrabniam widelcem, dodaję do niego posiekane zioła, takie jak szczypiorek, koperek lub natka pietruszki.
  • Farsz z kapusty i grzybów. Przygotowuję go jak tradycyjny farsz do pierogów wigilijnych. Mieszam i przesmażam posiekaną gotowaną kapustę kiszoną z ugotowanymi grzybami leśnymi, smażoną cebulą i przyprawami.
  • Farsz mięsny. Chcąc wprowadzić mięso do farszu, często korzystam z tradycyjnego farszu z ziemniaków i wzbogacam go o kawałki smażonego boczku. Inną opcją jest farsz z mielonego mięsa (np. mielonej łopatki wieprzowej, wołowiny lub mięsa drobiowego), które podsmażam z cebulą, przyprawami i solą.
  • Farsz owocowy. Moje dzieci kochają wareniki nadziewane jagodami lub truskawkami. Do owocowego nadzienia dodaję trochę cukru lub ksylitolu, by nadać mu słodki smak.
  • Farsz z białego sera. W mojej wersji tego nadzienia twaróg półtłusty rozcieram z żółtkiem jajka, cukrem waniliowym oraz odrobiną soli i cukru do smaku.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *