Majówka to czas grillowania. Na ruszt często trafia nie tylko kiełbasa, ale również kaszanka. Ewa Wachowicz przygotowuje ją inaczej niż wszyscy. Zanotujcie przepis.
Kaszanka z grilla cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w czasie majówki. Każdy ma swój sposób na przygotowanie tego przysmaku. Zwykle na stołach króluje wersja z podsmażaną cebulką i ketchupem lub musztardą. Ewa Wachowicz sięga po inne mniej typowe składniki. Poznajcie jej przepis
Jak zrobić kaszankę z grilla według Ewy Wachowicz?
Ewa Wachowicz rezygnuje z podsmażanej cebulki. W jej recepturze nie znajdziemy również ketchupu, musztardy ani innych sosów. Pojawia się natomiast wiele innych dodatków, które sprawiają, że kaszanka smakuje wyjątkowo.
Przepis: Kaszanka z grilla według Ewy Wachowicz
Ten przysmak z rusztu to świetna alternatywa dla klasycznych kiełbasek czy innych rodzajów mięsa.
KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji1
Składniki
- kaszanka
- papryka żółta
- papryka czerwona
- papryka zielona
- kukurydza konserwowa
- czosnek w zalewie z chili
- pomidorki koktajlowe
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUsuńcie gniazda nasienne z papryk. Pokrójcie je w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół
- Przygotowywanie kaszanki na grillaKaszankę włóżcie do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, Dodajcie papryki, kukurydzę, pomidorki i czosnek. Dolejcie trochę zalewy z czosnku.
- Grillowanie kaszankiZawińcie wszystko w folię aluminiową i grillujcie przez około 20 minut.
Wskazówka: Warto, co jakiś czas sprawdzać stopień upieczenia kaszanki. To jak szybko będzie gotowa zależy między innymi od jej wielkości, a także mocy samego grilla.
Inne przysmaki idealne na grilla
Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki, sięgnijcie po przepis na grillowanego ananasa z przyprawami. Ten przysmak przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy połączyć ze sobą cukier kokosowy, cynamon i kardamon. Obtoczyć kawałki ananasa w mieszance przypraw, a gotową przekąskę posypać skórką otartą z limonki.
Pamiętajcie też, że na grillu można położyć niemal wszystko. Nie musicie ograniczać się wyłącznie do kaszanki, kiełbasy czy karkówki. Warto również postawić na inne, niemniej smaczne produkty, na przykład:
- ryby – pstrągi, łososie, dorsze itp.,
- sery – feta, mozzarella, halloumi etc.,
- warzywa – ziemniaki, pieczarki, pomidory, paprykę i wiele innych,
- owoce – brzoskwinie, banany, gruszki, jabłka itp.,
- artykuły wegańskie – między innymi tofu, czyli roślinny zamiennik tradycyjnego sera.