Co można zrobić w 7 minut? Wbrew pozorom bardzo wiele. W tak krótkim czasie udaje się nawet przygotować pyszny i sycący deser. Poznajcie przepis na bananową babeczkę z mikrofalówki.
Babeczki z mikrofali. To hasło na ogół nie budzi pozytywnych skojarzeń. Przywodzi zwykle na myśl niezbyt apetyczne, glutowate ciasto. Jednak wcale nie musi tak być, czego najlepszym dowodem jest właśnie ten deser. Wspaniale smakuje i powstaje w ekspresowym tempie. To świetna propozycja dla zabieganych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni. Przygotowanie słodkości nie wymaga dużego nakładu pracy ani użycia wyrafinowanych składników. Wystarczy połączyć ze sobą kilka łatwo dostępnych produktów.
Jak zrobić bananowe babeczki z mikrofali?
Ten przepis jest bardzo prosty. Na początek warto wyposażyć się w odpowiednie naczynie. Ważne, by było dość duże. Trzeba pamiętać, że ciasto w mikrofali dość szybko wyrasta, a co za tym idzie zwiększa swoją objętość (powinno ją podwoić). W związku z tym lepiej się zabezpieczyć i przygotować spory kubek. Dobrze sprawdzi się też większa filiżanka.
Przepis: Bananowa babeczka z mikrofali
Ten deser świetnie sprawdzi się, gdy do domu zawitają niespodziewani goście. Zrobicie go w kilka minut bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni.
KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania7 min.Liczba porcji1
Składniki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 banan
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierzcie banana ze skórki i rozgniećcie go widelcem na miazgę. Świetnie sprawdzi się bardzo dojrzały owoc.
- Robienie babeczkiWymieszajcie wszystkie składniki i przełóżcie do kubka lub filiżanki. Naczynie włóżcie do mikrofalówki. Ustawcie urządzenie na maksymalną moc (ok. 800 W) i poczekacie ok. 2-3 minut.
Tę recepturę możecie dowolnie modyfikować zgodnie z indywidualnymi potrzebami i upodobaniami. Jeśli chcecie zmniejszcie ilość cukru w cieście albo dodajcie do niego inne ulubione składniki. Banan świetnie łączy się na przykład z ciemnym kakao, płatkami owsianymi, orzechami lub cynamonem.
Jak podawać ekspresowe bananową babeczkę?
Bananowe babeczki z mikrofali można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują w zestawieniu ze świeżymi lub mrożonymi owocami (borówkami, malinami, truskawkami etc.), gałką lodów. Jeśli macie czas i ochotę, udekorujcie swój deser. Możecie w tym celu wykorzystać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, domowy lukier, gotową posypkę. dostępną w sklepach albo zwykły cukier puder. Wszystko zależy od waszej fantazji.