Gdy myślimy o zestawieniu makaronu, ricotty i szpinaku, zwykle przychodzą nam do głowy kluski obtoczone sosem na bazie sera i warzyw. Można jednak wykorzystać to „trio” nieco inaczej. Kilka drobnych modyfikacji w klasycznym przepisie daje bardzo ciekawy efekt i pozwala stworzyć sycący, szybki obiad bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni.
Jak zrobić szybki obiad z makaronu, ricotty i szpinaku?
Wystarczy zrobić serowo-warzywny farsz, wypełnić nim duże makaronowe muszle i zapiec wszystko razem z sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie i nie wymaga wiele wysiłku. Lwią część pracy wykonują domowe sprzęty – kuchenka i piekarnik.
Przepis: Makaronowe muszelki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
To pyszne i sycące danie dla całej rodziny.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji6
Składniki
- 100 g makaronu typu conchiglioni (duże muszle)
Na farsz:
- 250 g liści szpinaku
- 150 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Na sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3/4 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania
- Robienie sosuCebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszkli ją na patelni. Powinna się lekko przyrumienić. Gdy tak się stanie dodaj pomidory i przyprawy. Podsmażaj wszystko razem przez około 5 minut. Na koniec zblenduj sos na gładką masę.
- Gotowanie makaronuUgotuj muszelki al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron i pozostaw do wystudzenia.
- Szykowanie farszuW czasie, gdy makaron będzie się gotował, przygotuj farsz. Dokładnie umyj i osusz liście szpinaku. Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodaj szpinak. Podsmażaj wszystko, aż liście lekko zwiędną. Rozgnieść ricottę widelcem. Wymieszaj lekko przestudzony szpinak z serem.
- Zapiekanie muszliNasmaruj naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Wylej sos do naczynia. Następnie wypełnij farszem każdą muszelkę. Ułóż makaron farszem do góry w naczyniu żaroodpornym i umieść wszystko w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Piec muszelki przez 15 minut.
Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką ricotty, możesz sięgnąć po fetę lub mozzarellę.
Czym wypełnić makaronowe muszle?
Makaronowe muszle możesz wypełnić dowolnym farszem. Połączenie ricotty i szpinaku to tylko jedna z dostępnych propozycji. Opcji jest znacznie więcej. W roli nadzienia świetnie sprawdzi się również podsmażany kurczak, mięso mielone, łosoś, tuńczyk, pieczarki, kurki, szynka, chorizo itp. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mieszać te składniki z różnymi warzywami (na przykład papryką, bakłażanem, cukinią, ciecierzycą, brokułem, kalafiorem etc.) i tworzyć unikatowe kompozycje smaków dopasowane do indywidualnych preferencji i potrzeb. Tak naprawdę wszystko zależy od Twojej inwencji. Muszelki z farszem w sosie pomidorowym świetnie wpisują się w ideę zero waste (niemarnowania żywności). Do przygotowania farszu możesz wykorzystać różne resztki sera, warzyw i wędlin zalegające w lodówce oraz w kuchennych szafkach.