Muszelki z fetą i ricottą w sosie pomidorowym. Pomysł na szybki obiad

Muszelki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym Makaron, ricotta i szpinak. Trudno o lepsze połączenie smaków. To „trio” gościło na moim stole wielokrotnie. Tym razem postanowiłam zaskoczyć bliskich i przygotować je w innej wersji niż zwykle.

Gdy myślimy o zestawieniu makaronu, ricotty i szpinaku, zwykle przychodzą nam do głowy kluski obtoczone sosem na bazie sera i warzyw. Można jednak wykorzystać to „trio” nieco inaczej. Kilka drobnych modyfikacji w klasycznym przepisie daje bardzo ciekawy efekt i pozwala stworzyć sycący, szybki obiad bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni.

Jak zrobić szybki obiad z makaronu, ricotty i szpinaku?

Wystarczy zrobić serowo-warzywny farsz, wypełnić nim duże makaronowe muszle i zapiec wszystko razem z sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie i nie wymaga wiele wysiłku. Lwią część pracy wykonują domowe sprzęty – kuchenka i piekarnik.

Przepis: Makaronowe muszelki z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

To pyszne i sycące danie dla całej rodziny.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniWłoskaCzas przygotowania30 min.Liczba porcji6

Składniki

  • 100 g makaronu typu conchiglioni (duże muszle)

Na farsz:

  • 250 g liści szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Na sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuCebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszkli ją na patelni. Powinna się lekko przyrumienić. Gdy tak się stanie dodaj pomidory i przyprawy. Podsmażaj wszystko razem przez około 5 minut. Na koniec zblenduj sos na gładką masę.
  2. Gotowanie makaronuUgotuj muszelki al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź gotowy makaron i pozostaw do wystudzenia.
  3. Szykowanie farszuW czasie, gdy makaron będzie się gotował, przygotuj farsz. Dokładnie umyj i osusz liście szpinaku. Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć go na rozgrzaną patelnię. Po chwili dodaj szpinak. Podsmażaj wszystko, aż liście lekko zwiędną. Rozgnieść ricottę widelcem. Wymieszaj lekko przestudzony szpinak z serem.
  4. Zapiekanie muszliNasmaruj naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Wylej sos do naczynia. Następnie wypełnij farszem każdą muszelkę. Ułóż makaron farszem do góry w naczyniu żaroodpornym i umieść wszystko w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Piec muszelki przez 15 minut.

Wskazówka: Jeśli nie masz pod ręką ricotty, możesz sięgnąć po fetę lub mozzarellę.

Czym wypełnić makaronowe muszle?

Makaronowe muszle możesz wypełnić dowolnym farszem. Połączenie ricotty i szpinaku to tylko jedna z dostępnych propozycji. Opcji jest znacznie więcej. W roli nadzienia świetnie sprawdzi się również podsmażany kurczak, mięso mielone, łosoś, tuńczyk, pieczarki, kurki, szynka, chorizo itp. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mieszać te składniki z różnymi warzywami (na przykład papryką, bakłażanem, cukinią, ciecierzycą, brokułem, kalafiorem etc.) i tworzyć unikatowe kompozycje smaków dopasowane do indywidualnych preferencji i potrzeb. Tak naprawdę wszystko zależy od Twojej inwencji. Muszelki z farszem w sosie pomidorowym świetnie wpisują się w ideę zero waste (niemarnowania żywności). Do przygotowania farszu możesz wykorzystać różne resztki sera, warzyw i wędlin zalegające w lodówce oraz w kuchennych szafkach.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *