Pieczony kalafior z 2 składników to prosta i pyszna przekąska

Kalafior z piekarnika Pyszne dania nie muszą być skomplikowane. Mój kalafior z piekarnika jest tego świetnym przykładem. Dodatek przypraw sprawia, że staje się przekąską z charakterem. Rodzina wyrywa ją sobie z rąk, a ja znajduję dla niej wiele zastosowań. Oto jak powstaje pieczony kalafior w kilku prostych krokach.

Pieczony kalafior to dziecinnie prosta, a zarazem niezwykle apetyczna przekąska, którą można wykorzystać na wiele różnych sposobów. To danie idealne na domową imprezę w gronie rodziny, znajomych i przyjaciół, ale nie tylko. Wyrazisty smak warzywa świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs i sosów. Jest też doskonałym składnikiem zup oraz sałatek. Możecie go jeść na ciepło i na zimno. Wybór należy do was.

Jak zrobić kalafior z piekarnika?

Przygotowanie pieczonego kalafiora nie wymaga dużego doświadczenia ani specjalnego sprzętu. Nie pochłania też wiele energii. Wystarczy wymieszać kilka przypraw, połączyć je z warzywem, a na koniec umieścić wszystko w piekarniku na około pół godziny. Możecie też razem z kalafiorem zapiec inne jarzyny, na przykład marchewkę, cukinię, bakłażana, pomidory, paprykę, brokuły, szparagi czy cebulę i zrobić z nich pyszną sałatkę (idealny dodatek do dań z grilla).

Przepis: Pieczony kalafior

To świetna przekąska, a także ciekawy dodatek do obiadu, sałatek, a nawet zup.

KategoriaPrzekąskaRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania45 min.Liczba porcji20

Składniki

  • 1 kalafior
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta kminu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kalafioraZdejmijcie liście z kalafiora, wytnijcie głąb i podzielcie warzywo na różyczki. Następnie przepłuczcie je na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Robienie sosuPołączcie wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek. Możecie też użyć oleju roślinnego.
  3. Łączenie składnikówPolejcie różyczki kalafiora przygotowanym sosem i delikatnie wymieszajcie, by mikstura pokryła warzywa w całości.
  4. Pieczenie kalafioraNagrzejcie piekarnik do temperatury 190-200 stopni. Wyłóżcie różyczki kalafiora na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadźcie do piekarnika na około 35 minut (pieczenie góra-dół).

Rada: Jeśli chcecie, by kalafior zyskał lekko słodki smak i lepiej się zarumienił, dodajcie do mieszanki przypraw szczyptę cukru pudru lub łyżeczkę miodu.

Wskazówka: Pamiętajcie, że możecie dowolnie zmieniać skład „marynaty” do kalafiora, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami i użyć też innych przypraw, na przykład tymianku, oregano, rozmarynu czy ziół prowansalskich.

Z czym podawać pieczonego kalafiora?

Danie możecie serwować na różne sposoby, na przykład jako dodatek do obiadu. Pieczony kalafior świetnie sprawdza się też jako samodzielna przekąska. Doskonale smakuje w połączeniu z orzeźwiającym sosem na bazie jogurtu naturalnego, mięty oraz soku z cytryny lub limonki. By go przygotować, wystarczy wymieszać wskazane składniki w proporcjach odpowiadającym indywidualnym gustom. Warzywo doskonale współgra też z dipem czosnkowym lub pomidorowym.

Co więcej, pieczony kalafior z powodzeniem zastępuje klasyczne grzanki. Doskonale sprawdza się też jako składnik zup czy sałatek. A jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, zróbcie ze wskazanych warzyw sos. Wystarczy, że zmiksujecie je w blenderze. Do powstałej masy możecie dodać majonez. Dzięki temu zyska lepszą konsystencję.

Źródło

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *