Zapomnij o klasycznej mizerii. Teraz prym wiedzie japońska wersja tej sałatki

Mizeria po japońsku Jeśli znudziła ci się klasyczna mizeria i masz ochotę odrobinę poeksperymentować w kuchni, sięgnij po japońską wersję tej sałatki. Zaskakuje nietuzinkowym połączeniem smaków, a powstaje tylko z kilku składników.

Mizeria, czyli sałatka z zielonych ogórków i śmietany, często gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. Cieszy się dużą popularnością nie tylko w naszym kraju. Przygotowuje się ją również w innych rejonach świata, choć zupełnie inaczej niż nad Wisłą. Poznaj przepis na mizerię w japońskiej odsłonie.

Jak zrobić mizerię po japońsku?

Ta wersja sałatki nie zawiera ani grama śmietany. Sos do ogórków tworzą zupełnie inne produkty. Chodzi o ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, biały cukier, sól oraz biały i czarny sezam. Jeśli nie masz pod ręką wszystkich tych składników, możesz z powodzeniem zastosować zamienniki. Wykorzystaj ocet winny lub balsamiczny zamiast ryżowego i biały, prażony sezam zamiast czarnego.

Przepis: Mizeria po japońsku

Ta odsłona sałatki przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Smacznego.

KategoriaDodatekRodzaj kuchniJapońskaCzas przygotowania15 min.Liczba porcji6

Składniki

  • 6 świeżych, zielonych ogórków
  • sól
  • Na sos
  • 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżki czarnego i białego sezamu
  • szczypta białego cukru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUmyj i pokrój ogórki w cienkie plasterki. Wrzuć je  do dużej miski i posól je. Następnie odstaw na około 5-10 minut, by puściły wodę.
  2. Robienie sosuW małej misce wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, sezam i cukier. Mieszaj wszystko aż składniki dobrze się połączą, a cukier rozpuści.
  3. Łączenie sałatki z sosemOdlej wodę z ogórków. Wyciśnij z nich nadmiar wody. Potem wlej do ogórków sos i wszystko dokładnie wymieszaj.

Wskazówka: możesz zmodyfikować ten przepis i wzbogacić mizerię o inne składniki, na przykład sok z limonki lub cytryny, odrobinę ostrej papryki, czosnek, a także miód lub syrop z agawy.

Rada: pamiętaj, by po pokrojeniu ogórków posolić je i odstawić na kilka minut, a potem odlać nadmiar wody „puszczonej” przez warzywa. Dzięki temu mizeria nie będzie wodnista.

Jak jeszcze wzbogacić smak mizerii?

Nie musisz ograniczać się do jednego zestawu składników podczas przygotowywania mizerii. Puść wodze fantazji. Możesz śmiało dorzucić do niej również posiekaną czerwoną cebulę, szalotkę lub dymkę. Dobrze sprawdzi się również szczypiorek, świeża mięta, natka pietruszki, kolendra lub koperek. Smak mizerii doskonale wzbogaci też dodatek pora albo cukinii. Wszystko zależy od twojej inwencji twórczej.

Mizeria w innej azjatyckiej odsłonie

Jeśli spodobała ci się mizeria po japońsku, z pewnością polubisz też koreańską odsłonę tej sałatki. Sos do ogórków przygotujesz na bazie czosnku, szczypiorku, prażonych ziaren sezamu, płatków chili, czerwonej cebuli, octu ryżowego i brązowego cukru.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *