Kiedy nie mam czasu na gotowanie, sięgam po przepis na szybki obiad z ryżem w roli głównej. Robię pyszne i pożywne danie, którym zajada się cała rodzina.
Ryż smażony z kurczakiem cieszy się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej. Na ogół dodaje się do niego również jajko. Ja rezygnuję z tego produktu i stawiam głównie na warzywa, przy czym wykorzystuję te, które akurat mam pod ręką. Zwykle sięgam po marchewkę, fasolkę szparagową (bo mam ją w zamrażarce), zielony groszek, kukurydzę i paprykę. Nie jest to jednak zestaw obowiązkowy. Możesz wybrać też inne składniki, na przykład cebulę, cukinię, pomidory, czosnek, szpinak etc. Puść wodze fantazji i stwórz autorską wersję tego przepisu. Podpowiem, że to również świetny sposób na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce i niemarnowanie jedzenia.
Jak zrobić smażony ryż z kurczakiem?
Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga dużo czasu. Wszystko to kwestia odpowiedniej organizacji. W czasie kiedy ryż będzie się gotować, podsmaż kurczaka i pokrój warzywa. Jeśli chcesz, możesz też podszykować część składników wieczorem i wykorzystać je następnego dnia (ugotować ryż, podsmażyć kurczaka). Ten przepis to też świetny sposób na wykorzystanie resztek ryżu z poprzedniego obiadu, jeśli masz w lodówce jego większą ilość.
Przepis: Smażony ryż z kurczakiem i warzywami
To proste, sycące i szybkie danie przypadnie do gustu całej rodzinie.
KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania20 min.Liczba porcji6
Składniki
- 200 g białego ryżu
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka groszku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki, kolendra lub bazylia do posypania
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówRyż opłucz, wsyp do garnka, zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, przykręć płomień pod garnkiem i gotuj ryż ok. 10-15 minut. Potem zdejmij garnek z palnika. W czasie, gdy ryż będzie się gotował umyj i obierz marchewkę. Usuń gniazda nasienne z czerwonej papryki. Pokrój warzywa w grubszą kostkę. Pokrój też mięso. Obsyp je przyprawą do kurczaka.
- Smażenie składnikówNa rozgrzaną patelnię wrzuć kawałki kurczaka. Gdy się zarumienią, dodaj do nich posiekaną paprykę, marchewkę oraz mrożoną fasolkę szparagową. Smaż całość przez około 5-6 minut. Dopóki warzywa nie zmiękną. Na koniec wrzuć na patelnię ugotowany i odcedzony ryż. Całość zasmażaj około 4-5 minut, nie zapominając o mieszaniu. Odcedź kukurydzę i groszek z zalewy, a następnie dorzuć je na patelnię. Dopraw danie solą i pieprzem według uznania.
- Podawanie daniaPrzełóż potrawę na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki, bazylią lub kolendrą.
Wskazówka: możesz wykorzystać pokrojoną szynkę zamiast kurczaka i zamienić natkę pietruszki na posiekany szczypiorek. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, by dosmaczyć danie większą ilością przypraw. Dobrze sprawdzi się na przykład kurkuma, słodka i ostra papryka, curry itp.
Rada: warzywa możesz przygotować al dente. Krótszy czas obróbki termicznej sprawi, że zachowają więcej wartości odżywczych i będą chrupiące.
Jaki ryż najlepiej usmażyć?
W tym daniu możesz wykorzystać każdy rodzaj ryżu, . Jeśli jednak zależy ci na przygotowaniu szybkiego obiadu, sięgnij po białą odmianę. Nie wymaga długiej obróbki termicznej. Ważne, by była ugotowana na sypko. W tym przypadku bardzo ważne są proporcje wody i ryżu (2 części wody na 1 część ryżu). Nie zapomnij opłukać ziarenek przed wrzuceniem ich do wody. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru skrobi. To właśnie ona odpowiada za sklejanie się ryżu.