Błyskawiczne kluski na maślance. Pomysł na szybki i smaczny obiad

Mieszanie mąki z innymi składnikami Gdy nie mam pomysłu na obiad albo po prostu nie chcę spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, sięgam po niezawodny przepis na błyskawiczne kluski. Smakują każdemu i nie wymagają wiele pracy ani wielu składników.

Kluski można przygotować na wiele różnych sposobów. Na polskich stołach zwykle goszczą kopytka albo leniwe. Ja częściej wybieram mniej pracochłonne rozwiązanie, czyli kluski na maślance. Nie muszę obierać i gotować ziemniaków ani mielić sera.

Jak zrobić kluski na maślance?

Aby przygotować błyskawiczne kluski na maślance, łączę ze sobą tylko trzy składniki, wrzucam niewielkie porcje masy na wrzącą wodę i czekam chwilę aż się ugotują. Pięć minut później mam gotowy pyszny i sycący obiad, który mogę podać z wieloma różnymi dodatkami.

Przepis: Błyskawiczne kluski na maślance

Te kluski świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie główne, ale również dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Musicie ich spróbować.

KategoriaDanie główneRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania10 min.Czas gotowania5 min.Liczba porcji35

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozbij jajko do osobnej miseczki i rozmąć je lekko widelcem. Przesiej mąkę przez sitko.
  2. Łączenie składnikówMąkę, rozmącone jajko i maślankę dobrze wymieszaj. Składniki muszą utworzyć jednolitą masę. Ciasto powinno być dość zwarte, gęste i lepiące.
  3. Gotowanie klusekNabieraj porcje ciasta łyżką i wrzucaj je na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotuj je do wypłynięcia przez około 5 minut.

Wskazówka: możesz zamienić klasyczną mąkę pszenną na mąkę owsianą czy orkiszową. Tego typu produkty mają zdecydowanie więcej błonnika, który odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Pobudza jelita do pracy, przyspiesza przemianę materii i usuwanie toksyn z organizmu. Jednocześnie absorbuje wodę i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu przedłuża uczucie sytości po posiłku.

Na zmianę mąki pszennej na owsianą lub orkiszową powinny zdecydować się przede wszystkim osoby dbające o linię, którym zależy na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów. Co ważne, zarówno mąka owsiana, jak i orkiszowa mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powodują nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Są więc dobrym wyborem dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Z czym podawać błyskawiczne kluski na maślance?

Kluski na maślance są delikatne i niezbyt wyraziste w smaku. Dlatego świetnie komponują się z różnymi sosami, na przykład grzybowym, pomidorowym, czosnkowym czy jogurtowym. Możesz je też polać roztopionym masłem z dodatkiem ziół (rozmarynu, bazylii, szałwii itp.). Kluski doskonale sprawdzą się nie tylko jako samodzielne danie, ale też zamiennik klasycznych ziemniaków czy purée. Skradną serca wszystkich domowników już po pierwszym kęsie.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *