Przepis na gofry z płatków owsianych. Możecie jeść je nawet na diecie odchudzającej

Gofry na talerzu Też już macie dość jedzenia owsianki? Jest pyszna i pożywna, ale w pewnym momencie może stać się monotonna. Postawcie wtedy na obłędnie smaczną alternatywę w postaci gofrów z płatków owsianych. Tłumaczymy, jak je zrobić. 

Gofry zazwyczaj kojarzą nam się z niezwykle kalorycznym przysmakiem, który jest sprzedawany nad morzem. Najczęściej podaje się je wtedy z dużą ilością bitej śmietany i frużeliny. Takiej przekąski muszą więc wystrzegać się osoby na diecie odchudzającej. Choć klasyczna wersja gofrów rzeczywiście mogłaby być rujnująca dla figury, to możecie pokusić się o przygotowanie gofrów w wersji dietetycznej, które są równie smaczne i jeszcze bardziej chrupiące.

Jak zrobić fit gofry z płatków owsianych? Przepis

Fit gofry z płatków owsianych są lekkie i bardzo chrupiące. Świetnie będą smakować na przykład z syropem klonowym, świeżymi owocami, ale też z masłem orzechowym i bananem. Wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne, a przepis nie jest „przekombinowany”, więc z przygotowaniem tego deseru poradzą sobie nawet ci, którzy na co dzień nie spędzają w kuchni zbyt wiele czasu. Tak naprawdę wystarczy, że zblendujecie kilka składników i usmażycie gofry w gofrownicy. Zamiast płatków owsianych, możecie użyć też mąki owsianej – ta opcja dla niektórych jest wygodniejsza, a przecież to nic innego, jak po prostu zmielone płatki owsiane.

Przepis: Gofry z płatków owsianych

Gofry owsiane to smakołyk, który bez wyrzutów sumienia możecie jeść nawet podczas odchudzania.

KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania25 min.Liczba porcji6

Składniki

  • 150 g płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 ml mleka roślinnego

Sposób przygotowania

  1. BlendowanieWszystkie składniki umieśćcie w kielichu blendera, a następnie porządnie zblendujcie na gładką masę. Później odstawcie na 15 minut do momentu, aż ciasto zgęstnieje.
  2. PieczeniePosmarujcie gofrownicę odrobiną oleju, rozgrzejcie ją i wylejcie na nią część przygotowanej masy. Smażcie gofry jak zwykle.

Gofry z płatków owsianych sprawdzą się podczas odchudzania

Owsianka jest najpopularniejszą potrawą, jaką przygotowujemy z płatków owsianych. Jest to szybki i prosty sposób na pożywne śniadanie. Można podać ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje na słodko – tutaj wariacji jest naprawdę wiele. Jedną z nich jest owsianka sernikowa, która podbije serca wszystkich miłośników tego ciasta. Możecie też przygotować śniadanie w wersji wytrawnej, na przykład złotą owsiankę z dodatkiem kurkumy. Dla osób, którym owsianka się już zdecydowanie znudziła – proponujemy pyszną alternatywę w postaci gofrów z płatków owsianych.

Ich najważniejszym składnikiem są oczywiście płatki owsiane, które świetnie sprawdzają się podczas odchudzania. Płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalniają cukier do krwi, zapewniając dłuższe uczucie sytości i stabilizując poziom glukozy. Dodatkowo są niskokaloryczne i zawierają spore ilości błonnika pokarmowego, który sprawia, że czujemy się dłużej syci. Są też bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, dzięki czemu korzystnie wpływają na kondycję całego naszego organizmu.

Jakie niskokaloryczne dodatki do gofrów owsianych?

Gofry z płatków owsianych będą smaczne same w sobie, jednak śmiało możecie podać je w bardziej „bogatej” wersji. Wystrzegajcie się jednak kalorycznych i tuczących dodatków, takich jak na przykład bita śmietana czy różnego rodzaju sosy: karmelowe, czekoladowe. Unikajcie też jedzenia ich z kremem czekoladowym. Postawcie za to na jogurt naturalny, świeże owoce, mus jabłkowy bez cukru. Całość możecie posypać też odrobiną orzechów, pestek czy nasionek (na przykład dyni, słonecznika) lub oprószyć cynamonem.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *