Chleb jest jednym z najczęściej marnowanych artykułów żywnościowych, na świecie i w Polsce. Czerstwe pieczywo zwykle ląduje w koszu. Nie popełniaj tego błędu. Wykorzystaj je, zamiast wyrzucać, na przykład do zrobienia deseru. Słodkości z recyklingu smakują obłędnie.
Szarlotka niejedno ma imię. Można ją zrobić na mnóstwo różnych sposobów. Jeden z moich ulubionych patentów na ten sycący deser odwołuje się do idei niemarnowania żywności (zero waste). Gdy znajduję w chlebaku zeschnięte, czerstwe pieczywo. niczego nie wyrzucam. Biorę się za przygotowywanie ciasta. Tym samym odciążam domowy budżet, wyświadczam przysługę planecie i zyskuje pyszny wypiek. Poznaj przepis na szarlotkę z resztek.
Przepis: Szarlotka z czerstwym chlebem
To ciasto to ekonomiczny, pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. Ciasto doskonale wpisuje się w ideę zero waste. Z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
KategoriaDeserRodzaj kuchniTradycyjnaCzas przygotowania30 min.Czas gotowania40 min.Liczba porcji8
Składniki
- 350 g czerstwego lub białego chleba
- 600 g jabłek
- 2 jajka
- 50 g masła
- 300 ml mleka
- 30 g cukru
- 10 g cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJabłka umyj, obierz ze skórki, wydrąż z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz skropić je sokiem z cytryny, by zbyt szybko nie ściemniały. Pokrój drobno pieczywo. Roztrzep jajka.
- Przygotowanie ciastaW garnku roztop masło. Dodaj do niego mleko i cukier. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Poczekaj aż mikstura lekko ostygnie. Przestudzonym płynem zalej pieczywo i odstaw je na 15-20 minut, by rozmiękło. Potem dokładnie wszystko wymiezaj.
- Pieczenie szarotkiWyłóż formę papierem do pieczenia. Wlej do niej 2/3 ciasta. Potem dodaj jabłka. Na koniec zalej wszystko pozostałym ciastem. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 40 minut.
Co jeszcze można zrobić z czerstwego pieczywa?
Jednym z najpopularniejszych patentów na czerstwe pieczywo jest obtoczenie go w jajku i usmażenie na patelni. Chleb w jajku doskonale komponuje się zarówno z szynką, jak i warzywami. Możesz przygotować też tosty zapiekane w piekarniku albo domowy kwas chlebowy. Zeschnięte pieczywo świetnie sprawdza się również jako składnik zapiekanek czy knedli.
Inne pomysły na szarlotkę
Jeśli należysz do grona miłośników szarlotki, z pewnością przypadnie ci do gustu nie tylko wypiek „z recyklingu”, ale również jego inne, bardziej wyszukane wersje. Wbrew pozorom ich lista jest długa. Wystarczy wymienić choćby pozycje, takie jak: szarlotka z bezą czy z budyniem. Jeżeli na co dzień doskwiera ci brak wolnego czasu, sięgnij natomiast po szarlotkę na cieście francuskim. Przygotujesz ją w zaskakująco szybkim tempie. Bez dużego wysiłku i bałaganu w kuchni. A może lubisz eksperymentować i przełamywać kulinarne tradycje? W takim razie postaw na duet jabłek ze śliwkami i zrób crumble.
Jakie jabłka wybrać do szarlotki?
Pamiętaj, że podstawą każdej szarlotki są jabłka. Od ich jakości w dużej mierze zależy smak całego deseru. Źle dobrane owoce mogą go zepsuć. Co zrobić, by tak się nie stało? Najlepiej zainwestować w kwaśne odmiany, takie jak antonówka czy szara reneta. Doskonale zrównoważą słodycz ciasta.